Plenković: Hrvatskoj više od deset milijardi eura od Evropske unije

Plenković: 'Evropska sredstva pomažu da se što brže vratimo na put ekonomskog oporavka' (EPA)

Evropska komisija predstavila je plan pod nazivom “EU sljedeće generacije”, koji ima planiranih 750 milijardi eura podrške članicama, a predstavit će i prijedlog za dodjeljivanje 1.100 milijardi eura u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira.

Kako je rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, za Hrvatsku je predviđeno više od deset milijardi eura, od čega je 7,35 milijardi bespovratnih sredstava.

Preostalih 2,65 milijardi jesu mogući zajmovi, pojasnio je Plenković, prenijela je Hina.

Dodao je da je riječ o novcu namijenjenom oporavku hrvatske ekonomije u sljedeće četiri godine.

Najavio je da će Komisija predložiti višegodišnji finansijski okvir u kojem će alokacija za Hrvatsku biti “znatno bolja i izdašnija” od prijedloga koji je bio na stolu u februaru.

“Želim poručiti hrvatskoj javnosti da u vremenu krize vidimo značaj članstva u EU-u i značaj koliko nam europska sredstva pomažu da se što brže vratimo na put gospodarskog oporavka”, izjavio je hrvatski premijer, obećavši da će u sljedećim danima vlada osigurati detaljnije informacije o tome koliko je tačno sredstava predviđeno za različita područja.

Na pitanje vjeruje li da će sve države članice EU-a dati saglasnost na prijedloge Evropske komisije Plenković je odgovorio potvrdno, dodajući da je to već prije “testirano”.

Četiri zemlje protiv plana

Bespovratna sredstva, kako je pojasnio, ići će uobičajenom metodom, a zajmovi, zavisno od potreba, bit će povoljniji jer se odobravaju na nivou EU-a, a ne za svaku državu pojedinačno.

“Posljedice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko su važni europska solidarnost, zajedništvo i vodstvo”, rekao je Plenković.

No, kako piše Tanjug, pozivajući se na Euronews, nakon prijedloga Evropske komisije za 750 milijardi eura pomoći zemljama, između prijestonica su se počele povlačiti borbene linije u vezi s načinom finansiranja tog plana, odnosno kako podići kredit i kako ga vraćati.

Planu koji su osmislili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron protivi se grupa nacija poznatih kao Štedljiva četvorka: Austrija, Švedska, Danska i Holandija.

Te zemlje za vikend su najavile svoj kontraprijedlog, podržavajući ideju o udruživanju duga.

Izvor: Agencije