Plenković: Hrvatskoj ne treba pomoć Frontexa na granici

Plenković: 'Jačamo naše sposobnosti, 6.500 policajaca je na hrvatskim granicama' (EPA)

Hrvatska policija sposobna je sama nadzirati granicu te države i ne treba joj dodatna pomoć evropske agencije za nadzor granica Frontex, koja treba biti raspoređena na prvim vanjskim granicama Evropske unije, izjavio je u srijedu premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Naša je suradnja s Frontexom odlična, znate da Frontexov zrakoplov iz Zadra nadzire cijeli prostor jugoistoka Europe. Što se tiče snaga Frontexa koje bi trebale ići na jugoistok Europe, mi mislimo da oni trebaju ići na vanjsku granicu, pojačati one zemlje gdje je propusnost veća. Mi smo, što se naših sposobnosti tiče, tu vrlo jaki i kvalitetni i ne vidim da hrvatskoj policiji treba dodatna asistencija”, rekao je on u Salzburgu.

Plenković je učestvovao na neformalnom sastanku šefova država ili vlada država članica EU-a te samitu čelnika iz redova Evropske narodne stranke, a glavne su teme pitanje migracija i Brexit.

Evropska komisija prije nekoliko dana predložila je znatno jačanje Frontexa kako bi ta granična agencija postala prava evropska obalna i granična straža.

Predloženo je povećanje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih 1.500 na 10.000 pripadnika do 2020. godine.

Pripadnici Evropske granične i obalne straže mogli bi, po prijedlogu EK-a, provoditi zadatke za koje su potrebne izvršne ovlasti, provjeru identiteta, odobravanje ili odbijanje ulaska na vanjskim granicama, presretanje osoba na granici, kako bi se osigurala njihova puna operativnost.

‘Problem migracija rješavati na izvoru’

Južne članice EU-a skeptične su prema tom prijedlogu jer bi mogao zadirati u suvereno pravo država članica da kontrolišu svoje granice.

Plenković je istakao da se problem migracija mora rješavati “na izvoru”.

“To je dugoročno jedini održivi put”, rekao je on, dodajući da cjelovit pristup migracijskom pitanju uključuje čvršću vanjsku granicu, a to za one koji se nalaze na istočnomediteranskoj ruti znači poštovanje dogovora s Turskom, jačanje granice između Grčke i Turske i između Grčke i Makedonije, odakle ilegalni migranti, preko Srbije i Bosne i Hercegovine, kreću prema Hrvatskoj.

“Jačamo naše sposobnosti, 6.500 policajaca je na hrvatskim granicama i na taj način dajemo naš doprinos. Što se tiče obveza koje smo preuzeli u pogledu premještaja i preseljenja izbjeglica, mi kod toga stojimo bez ikakvih dilema. Redovito uplaćujemo i sada ide peta tranša za Tursku, ostaje nam još jedna, i sve skupa će biti skoro šest milijuna eura, što je, s obzirom na veličinu naše zemlje, vrlo solidno. Mislim da smo se pokazali konstruktivnim i ozbiljnim, kao i u pogledu sekundarnih migracija unutar EU-a”, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije