Plenković: Hrvatski budžet u suficitu dvije godine zaredom

Hrvatska, Vlada, Andrej Plenković
Andrej Plenković je višak ocijenio važnim postignućem u vođenju javnih finansija i fiskalnoj konsolidaciji (Anadolija)

Na početku sjednice Vlade u četvrtak, hrvatski premijer Andrej Plenković posebno se osvrnuo na izvješće Eurostata te konstatirao kako dvije godine zaredom Hrvatska ima proračunski višak kojeg država nije imala dvadeset godina.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković posebno se osvrnuo na prošlotjedno izvješće Eurostata prema kojem će Hrvatska u 2018., kako kažu prve procjene, imati proračunski višak u iznosu od 758 milijuna kuna (102 milijuna eura), prenosi Anadolija.

“To znači da smo drugu godinu zaredom u proračunskom plusu. To nije uobičajena stvar za hrvatske Vlade, to je nešto što se praktički nije događalo dvadeset godina”, istaknuo je hrvatski premijer. 

Plenković je to ocijenio važnim postignućem u vođenju javnih financija i fiskalnoj konsolidaciji, uz istovremeno porezno rasterećenje koje je u tri vala iznosilo 6,5 milijardi kuna (872 milijuna eura), uz dodatne dvije milijarde kuna (270 milijuna eura) rasterećenja zbog ukidanja različitih administrativnih barijera.

Udio javnog duga u BDP-u 74,6 posto

“Rasterećujemo gospodarstvo i građane, a očito ostvarujemo i proračunski višak”, rekao je premijer.

Podsjetio je da je 2015. godine proračunski manjak iznosio 10,8 milijardi kuna (1,45 milijardi eura), kao i da je tijekom mandata ove Vlade Hrvatska izišla iz procedure prekomjernog proračunskog deficita i procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža kao i da je državi vraćen investicijski kreditni rejting.

Udio javnog duga u BDP-u smanjen je na 74,6 posto, u samo protekle tri godine za devet postotnih bodova, s tendencijom da do 2022. godine udio javnog duga u BDP-u bude smanjen na 62 posto, poručio je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije