Plenković: Gradnja Pelješkog mosta ide brže od predviđenog

Pelješki most
Plenković kaže da je projekt ozbiljno pripremljen te će trajno ostati kao simbolika prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU-u (Ivo ?agalj / Pixsell)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak navečer nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta u Komarnom ocijenio kako se poslovi na gradnji tog mosta odvijaju jako dobro, brže nego je predviđeno, te je ponovio kako bi most trebao biti završen za tri godine.

“Sve ide jako dobro, dinamika posla gledajući ukupno čak je i brža nego je predviđano, a krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta i Pelješkog mosta je 31. siječnja 2022. godine”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

Dodao je kako se trenutačno postavljaju tzv. piloni, koji će kasnije držati stupove mosta.

Naglasio je kako se prema svemu onome što je na gradilištu čuo i kako se sve skupa odvija, dojam da će radovi biti završeni do tog roka.

“Na taj će način konačno će biti ostvaren strateški cilj povezivanja juga Hrvatske s cijelom Hrvatskom”, rekao je Plenković

Po njegovim riječima, to što se gradnja Pelješkog mosta sufinancira s 357 milijuna eura iz Europskog proračunana “cijeloj Hrvatskoj pokazuje koliko je važna ta kohezijska politika i koliko je važna pomoć europskog proračuna za taj ključni infrastrukturni projekt”.

“Ovaj je projekt ozbiljno pripremljen i trajno će ostati kao simbolika prvih sedam godina našeg članstva u Europskoj uniji”, poručio je Plenković.

Dodao je kako ćemo projektom Pelješkog mosta svi na vidljiv i konkretan način prepoznat “koliko smo svi zajedno time profitirali”.

Plenković: Posebna dimenzija suradnje s Kinom

Također je rekao kako smatra da je projekt Pelješkog mosta “od ogromnog značaja za Hrvatsku jer spajamo jednu novu posebnu dimenziju suradnje s Kinom”.

Zahvalio je kineskoj tvrtki China Road and Bridge, koja je izvođač radova, te Hrvatskim cestama i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na angažmanu u izgradnji ovog mosta.

Ministar mora, promet i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako je ono što su vidjeli “zaista impresivno i zadovoljavajuće”.

Izvijestio je kako je u četvrtak zabijen 15. pilot te da je brzina njihova postavljanja iznad očekivanja i predviđenog projekta.

“Bilo je predviđeno postavljanje 1,35 pilota po danu, a sad smo došli u prosjeku postavljanja po dva pilota po danu”, rekao  je Butković.

Prema njegovim riječima, u proceduri su i poslovi za drugu, treću i četvrtu fazu projekta gradnje Pelješkog mosta.

Najavio je kako će Hrvatske ceste uskoro donijeti odluku o odabiru za drugu fazu izgradnje mosta što uključuje i gradnju pristupnih cesta u duljini od 12 kilometara.

“Za treću i četvrtu fazu ponude se predaju 14. veljače ove godine u Hrvatskim cestama”, rekao je Butković.

Istaknuo je kako je izgradnja Pelješkog mosta “jedna pozitivna i uspješna priča”.

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta povezivanja juga Hrvatske.

Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston.

Spor s BiH

Ukupna dužina pristupnih cesta Pelješkom mostu iznosi 30 kilometara, a na stonsku obilaznicu se odnosi 18 kilometara.

Zbog gradnje Pelješkog mosta nastao je spor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je ustrajala pri stavu da joj se izgradnjom mosta koji spaja hrvatsko kopno narušava teritorijalni integritet.

U institucijama Europske unije, koje su odobrile i sufinanciraju gradnju Pelješkog mosta, poručili su prošle godine kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

Komšić je u listopadu rekao da bi Bosna i Hercegovina mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je, kako je ustvrdio, “prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice”.

“To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije u vezi njega, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastavit će se”, rekao je nakon toga jedan dužnosnik Europske komisije u Bruxellesu za agenciju Hina, uz uvjet anonimnosti.

Izvor: Agencije