Plenković: EU ne smije oklijevati na Balkanu

Andrej Plenković
Mediji javljaju da bi ova sedmica mogla biti prelomna za Vladu premijera Andreja Plenkovića (EPA)

“Europska unija ne smije oklijevati na zapadnom Balkanu kako na tom području ne bi prevladali tuđi utjecaji”, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na kongresu Europske pučke stranke na Malti.

Veliki dio izlaganja pred kolegama iz europske pučke obitelji posvetio je stanju u Europskoj uniji i njezinu proširenju.

“Posebice govorim o našim prijateljima u BiH, kojima želimo pružiti pomoć. Nekoliko je zemalja na jugoistoku Europe kojima treba bolje funkcioniranje, veća potpora i koje jasno trebaju veću uključenost Europske unije jer, ako smo spori i oklijevamo da ih brže uključimo, drugi neće oklijevati i njihov utjecaj će prevladati”, istaknuo je Plenković.

Po njegovu mišljenju, države zapadnog Balkana “mogle bi se okrenuti na drugu stranu, što nitko ne bi htio”. Zbog toga će Hrvatska, naglasio je, i dalje biti zagovornica politike proširenja.

Pozvao je i na jačanje demokratskog legitimiteta europskih institucija, no istodobno i na pravi balans u uključenosti nacionalnih parlamenata i provedbu načela supsidijarnosti.

‘Brexit je lekcija za sve’

“Svjesni smo da od 1989. nije bilo takve globalne situacije koja zahtijeva odlučnost, snagu, trezvenost i prije svega političku volju kako bi se odgovorilo na brojne izazove pred europskim projektom”, rekao je Plenković.

Ponovio je da je Brexit bio strateška greška i lekcija za sve. “Nikada ne smijete dopustiti da unutarstranačko pitanje postane javno, nacionalno, europsko ili globalno”, rekao je aludirajući na odluku tadašnjeg premijera Davida Camerona da raspiše referendum.

Govoreći o migracijama, Plenković je rekao kako se nada da će rute ostati zatvorene.

Upozorio je i na opasnost populizma i dodao da je njegova poruka na izborima u Hrvatskoj bila ona proeuropska, “što je način za uspješnu borbu protiv populizma”.

Izvor: Agencije