Plenković će na EU samitu ponovo govoriti o BiH

Andrej Plenković
Andrej Plenković kaže da će nastaviti insistirati na pitanju Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo će ne samitu zemalja članica Evropske unije govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora, doznaje se iz izvora Vijeća EU-a.

“Plenković je zatražio da na samitu upozna čelnike o najnovijim stanju u Bosni i Hercegovini nakon izbora”, rekao je izvor, prenosi Hina.

Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades zatražio je da govori o Srbiji i Kosovu, dodao je isti izvor i objasnio da je dužnost predsjednika Vijeća EU-a da izađe ususret zahtjevima čelnika zemalja članica.

Rasprava o Bosni i Hercegovini, odnosno o Kosovu i Srbiji bit će održana u okviru rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima, koja je na dnevnom redu samita.

I na zadnjem samitu EU-a, 18. oktobra, Plenković je upoznao kolege iz EU-a s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekavši da su “većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda”.

Na samitu će dominirati Brexit

“Mislim da je nakon mog izlaganja većina kolega tek sada shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je za nekoga tko je malo dalje od naših krajeva to teško razumljivo. Intervenciju su podržali bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski premijer Viktor Orban, španjolski premijer Pedro Sanchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također uvažila sve naše argumente”, rekao je Plenković novinarima nakon oktobarskog samita.

Čelnici zemalja članica okupit će se u četvrtak i petak u Briselu, na redovnom decembarskom samitu, na kojem će, iako nije tako planirano, dominirati pitanje Brexita, nakon što je britanska premijerka Theresa May odgodila glasanje u Parlamentu o dogovorenom sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Na dnevnom redu samita je niz tema, od migracija, reforme eurozone, borbe protiv dezinformacija do višegodišnjeg evropskog budžeta te vanjskopolitička pitanja.

Izvor: Agencije