Plenković: Bilo bi zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu

Za ocjene SDSS-a da država nije poduzela dovoljno mjera da se smanji negiranje holokausta i revizionizam, Plenković kaže da što se tiče zakona, politike Vlade i HDZ-a, ne vidi iz kojeg se to segmenta moglo protumačiti. (EPA)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da bi za hrvatsko društvo bilo zdravo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu i da je Vlada po tom pitanju puno uložila, a smatra da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane.

Plenković je odbacio optužbe predsjednika Koordinacije židovskih općina Ognjena Krausa koji je na komemoraciji u Jasenovcu, odvojenoj od službene državne svečanosti, prozvao vlast za nedjelovanje po pitanju revizije povijesti te posljedično jačanje ekstremne desnice.

“Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da u Hrvatskoj povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima”, rekao je premijer u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija.

Smatra da je zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija, a da bi se to ostvarilo potrebno je dvoje. “Bilo bi dobro da dođemo do određenog konsenzusa. Uložili smo puno i mislim da bi trebalo doći malo napora i s druge strane. Ne vidim da smo na dvije strane. Mi smo tu na istoj strani i volio bih da iduće godine ta komemoracija bude jedinstvena”, istaknuo je Plenković.

Vezano za ocjene koalicijskog partnera SDSS-a da država nije poduzela dovoljno mjera da se smanji negiranje holokausta i revizionizam, kazao je da što se tiče zakona, politike Vlade i HDZ-a, ne vidi iz kojeg se to segmenta moglo protumačiti.

‘Bit će komemoracije u Bleiburgu’

“Izvlačiti zaključke na taj način može jedino biti ako su to neki marginalni akteri koji imaju to u nekim svojim aktivnostima, programima, a van su HDZ-a, naravno. A postoje u hrvatskom društvu takve ambicije. Ja ih ne dijelim na takav način i nemaju nikakve veze sa službenom politikom Vlade niti vladajuće stranke”, naglasio je.

Na pitanje o optužbama čelnika hrvatskih Židova da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zvalo veleposlanike i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu, Plenković je odgovorio da ne zna o tome ništa.

Odgovorio je i na pitanje oko komemoracije na Bleiburgu rekavši da je i oko te komemoracija Vlade sasvim principijelna i jasna.”Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju, komemoracije u Bleiburgu će biti. U odluku koju su donijeli u Koruškoj ne bih ulazio. To je stvar između dvije crkve, a što se tiče komemoracije – ona mora biti uz puno poštovanje prema žrtvama”, istaknuo je.

Vezano za nadolazeće izbore EU i skepse oko smanjene izlaznosti birača, Plenković je ustvrdio da je učinio sve što može da se povećaju ključni preduvjeti da se ti izbori čuju i vide.

Da nismo povećali iznos za kampanju sa 1,5 milijun kuna na četiri milijuna kuna, uvjeren sam da javnost ne bi ni znala da su izbori, ustvrdio je.

Plenković je dodao i kako bi volio da na izbore izađe što više građana te ocijenio jako važnim da se prepoznaju i pobijede oni koji se jako dobro razumiju u temu koja se zova Europska unija, odnosno projekt europske politike.

Izvor: Agencije