Plenković bi odgodio porez na nekretnine

Dijalog s BiH - da, nastavak gradnje pelješkog mosta - što prije, poručio je Plenković (AP)

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da razmišlja o odgodi uvođenja poreza na nekretnine, kao pitanju koje je suočeno s oštrim protivljenjem velikog dijela hrvatske javnosti.

“Kao premijer ću se založiti za to”, rekao je Plenković, gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije.

“Osluškujem bilo naroda. Ovaj porez je prošao u Saboru još krajem prošle godine. Nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu, već je to pojednostavljenje komunalne naknade na način da to bude pravednije”, dodao je.

Govorio je i o “trgovinskom ratu”, koji je u regiji pokrenut nakon što je Hrvatska za 22 puta povećala uvozne pristojbe za voće i povrće iz država koje nisu članice Europske unije.

Pronaći rješenje za takse na uvoz

“Sigurno da se ovakva situacija u regiji može riješiti. Razgovarao sam s [ministrom poljoprivrede Tomislavom] Tolušićem i ministrima u regiji. Ideja Tolušića bila je učinkovitija kontrola voća i povrća koje Hrvatska uvozi. Od mene je dobio direktan nalog da, u skladu s međunarodnim ugovorima, pronađe rješenje i otkloni bilo kakve spekulacije o trgovinskom ratu. Što se tiče pravilnika, očekujem da se pronađe rješenje do kraja ovog tjedna”, kazao je Plenković.

Kad je izgradnja Pelješkog mosta u pitanju, podsjetio je kako je ta tema na dnevnom redu godinama.

“Sve ono što je u tehničkom pogledu bitno, zadovoljava najviše standarde. Poruka je jasna: dijalog s Bosnom i Hercegovinom – da, nastavak gradnje mosta – što prije”, zaključio je Plenković.

Izvor: Agencije