Plenković: Apsurdno je da Srbiju ne krive za udruženi zločinački poduhvat

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je apsurdno da Haški tribunal nije utvrdio odgovornost nekadašnjeg državnog vrha Srbije u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom na uspostavu “Velike Srbije” nakon što je u predmetu “Prlić i ostali” potvrđeno postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata (UZP) s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio UZP-a.

Na početku obraćanja javnosti Plenković je izrazio sućut obitelji osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je popio otrov po izricanju presude.

“Njegov čin, kojem smo, nažalost, svi svjedočili danas, kojim je za vrijeme izricanja presude žalbenog vijeća oduzeo sam sebi život, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine i hrvatskome narodu.”

Rekao je da Vlada Republike Hrvatske još jednom izražava sućut svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u ratu u Bosni i Hercegovini.

No, kazao je i da izražavaju nezadovoljstvo i žaljenje zbog presude kojom su potvrđene kazne Prliću i ostalima u Haagu.

Rekao je da želi podsjetiti na pomoć i potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini u vrijeme kad je bila suočena s velikosrpskom agresijom i kad je bila ugrožena njezina teritorijalna cjelovitost.

‘Spriječen genocid u Bihaću’

Naglasio je da je Hrvatska potpisala i Vašingtonski sporazum i Splitsku deklaraciju, koju su potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, kad je omogućeno korištenje teritorija Bosne i Hercegovine u svrhu zajedničke borbe protiv oružanih srpskih formacija, čime je obnovljena hrvatsko-bošnjačka vojna suradnja, nakon čega je HV sa snagama HVO-a i Armije RBiH oslobodio brojna područja, a sve je rezultiralo završetkom rata potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.

“Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s političkim vodstvom Bosne i Hercegovine prekinula srpsku opsadu Bihaća – govorimo o prekretničkom značaju za odnos ravnoteže snage koju je imala operacija ‘Oluja’ – i time je spriječila ponavljanje najtežih zločina i genocida, kao što se dogodio u Srebrenici.”

Također je istaknuo da je Hrvatska pružila utočište stotinama tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, neovisno o nacionalnosti, među prvima priznala Bosnu i Hercegovinu, te ustvrdio da samostalnosti Bosne i Hercegovine ne bi bilo da i Hrvati, uz Bošnjake, na referendumu nisu glasovali za neovisnost.

“Žalbeno vijeće je još u srpnju 2016. protumačilo sadržaj prvostupanjske presude iz 2013. na način da je reklo da u prvostupanjskoj odluci raspravno vijeće nije donijelo konkretne zaključke o sudjelovanju državnog vrha Republike Hrvatske u udruženom zločinačkom pothvatu i nije ih osudilo za zločin. Potvrđeno je da u nadležnosti Suda nije utvrđivanje odgovornosti države te se zaključci raspravnog vijeća ne odnose na odgovornost Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske smatra da se ovom presudom na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u Bosni i Hercegovini.

Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima, prema stavu Vlade, nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti interpretirane u presudi iz 2013.”

“Želimo kazati kako je apsurdno da niti u jednoj pravomoćnoj presudi MKSJ za BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjeg državnog vrha Srbije za učestvovanje u UZP-u usmjerenom na uspostavu ‘Velike Srbije’, a kroz počinjenje niza najtežih međunarodnih zločina na teritoriju BiH, što smo imali prigodu svjedočiti prošloga tjedna, kada je izrečena presuda Ratku Mladiću.”

“Vlada Republike Hrvatske razmotrit će sve pravne mogućnosti kako bi osporila određene zaključke današnje presude”, rekao je Plenković.

Izvor: Al Jazeera