Plaža u sjenci Notre-Damea i Louvrea

Pet hiljada tona finog pijeska dovezeno je iz Normandije i za dva dana nasuto na prostor u centru Pariza (AFP)

Piše: Dževad Sabljaković

U petak je blizu kilometar obale rijeke Sene u centru Pariza, od opštinske zgrade Hotel de Ville Sully do čuvenog parka Tuileries, pretvoren u pješčanu plažu. Na njoj su, kao u kakvom mediteranskom ljetovalištu, palme i suncobrani, pod kojima je 900 stolica i ležaja za sunčanje, a duž njih su, na otvorenom, kafići, poslastičarnice, igrališta za razne sportove na pijesku i sve što je potrebno za ljetnju ugodnost i odmor.

Jedanaesto je ljeto kako se centar francuske metropole mjesec dana združuje sa svojom rijekom Senom i izlazi neposredno na njene obale. Tu akciju pokrenuo je 2002. urbanista Jean-Christophe Choblet, u želji da stanovnicima pariškog regiona, koji ne mogu sebi priuštiti odlazak na godišnji odmor, omogući ljetovanje kod kuće, stvarajući ugođaj koji se ne razlikuje od atmosfere u turističkim odmaralištima udaljenim stotinama kilometara.

Inicijator “Pariških plaža” danas priznaje da je na početku i sam bio rezervisan prema projektu i zato ga je okarakterisao eksperimentom, spreman čak da odustane od njega.

Veliki broj posjetilaca

Najveći otpor i kritike očekivao je od onih kojima se neće svidjeti što će plaže na mjesec dana (od 20. jula do 20 avgusta) u najužem i najprometnijem centru grada, ukinuti takozvani brzi put duž Sene i prisiliti hiljade automobila da idu drugim, sporijim pravcima.

Projekt je zbog toga doista žestoko kritikovan, ali je u isto vrijeme naišao i na veliku podršku, koja je na kraju prevagnula. Veoma potrebna saobraćajnica je zatvorena mjesec dana za automobile, što je loše, ali je isto toliko otvorena za ljude, što je više nego dobro, rezime je polemike 2002. godine.

Ideja i projekt su preživjeli sljedećih 10 godina. Danas više nema kritičara “Pariških plaža”. Otvaranje je postalo svečanost, a plaža na desnoj obali Sene, negdje u visini legendarne Notre-Dame pa nizvodno do Louvrea, sada je značajan objekat na turističkoj mapi francuske metropole.

Među Parižanima i stanovnicima pariškog okruga posjetioci plaže su sve više stranci (skoro osam posto njih). Oni obilazak kulturno-istorijskih spomenika kombinuju sa sunčanjem na pijesku ili stolicama i ležajima koji su na raspolaganju, kao i sa vožnjom čamcima na pedale, uz sve ostale ugostiteljske i druge usluge.

Za bezbjednost i red na plaži stara se 115 zaposlenih.

Posebna priča je pijesak. Potrebno je 5.000 tona finog pijeska da prekrije uzduž po polovini kilometar “brzog puta” (druga polovina je za šetnju ili vožnju biciklom) kako bi se ostvario ugođaj plaže. Taj pijesak se dovozi iz mjesta Bernieres-sur-Seine u Normandiji, udaljenom 175 kilometara od Pariza i za dva dana se naspe na prostor u centru Pariza.

Pijesak je prirodan i prosijan, tako da nijedno zrno nema promjer veći od dva milimetra. Prije nego što će biti nasut na obale Sene prolazi kroz pet analiza i očisti se u vreloj pari, kako bi se, bez ikakvih hemijskih sredstava, uništile sve bakterije koje bi mogle ugroziti kožu i zdravlje posjetilaca. Kad se manifestacija završi, pijesak će biti pokupljen i poslužiće za nasipanje staza pariških parkova i vrtova javnih zgrada.
  
Pariška opština je procijenila da je prošle godine plažu posjetilo između 4,5 i pet miliona ljudi. Ne očekuje se manje ni ove godine, bez obzira na nepovoljne klimatske  uslove. Temperature u Parizu ovih dana se podignu tek za koji stepen iznad 20 stepeni Celzija.

Plaža bez kupanja

Valja napomenuti da kupanja na plaži u centru Pariza nema niti može biti, prije svega zbog intenzivnog riječnog saobraćaja. Na raspolaganju su mnogobrojni tuševi.

Taj nedostatak nadoknađen je mnogim zbivanjima u krugu pariške plaže. Na trgu ispred opštinske zgrade održaće se tridesetak besplatnih koncerta. Sljedećeg vikenda nastupiće tu poznate grupe 1995, Irma, Charlie Winston, Pony Pony Run Run, Revolver, Dominique A, Arthur H, Tryo i drugi.

Za nedjelju dana, 27. jula, trg će biti pretvoren u “Parišku ambasadu Olimpijskih igara u Londonu”. Tu će biti instaliran džinovski ekran na kojem će Parižani i posjetioci iz cijelog svijeta moći pratiti olimpijska natjecanja. “Ambasada” će biti otvorena do gašenja olimpijskog plamena 12. avgusta.

Manifestacija “Pariške plaže” košta opštinu million i po eura, ali polovinu troškova pokrivaju partneri. Najveći prilog daje preduzeće koje već 11 godina poklanja i besplatno prevozi neophodni pijesak.

Napraviti plažu usred svjetske metropole, gdje joj nije mjesto, poslije pariških isustava podstaklo je i gradove drugih velikih zemalja: sličan poduhvat preduzeli su Berlin i Brisel, a odnedavno i Tokio.

Izvor: Al Jazeera