Plava kuća: Moon i Trump će razgovarati o Sjevernoj Koreji

Dva predsjednika su telefonski razgovarali 50 minuta (Arhiva)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i američki predsjednik Donald Trump trebali bi ovoga mjeseca razgovarati o Sjevernoj Koreji, na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, saopćio je ured predsjednika Moona, uslijed blagog napretka u pregovorima oko sjevernokorejskih nuklearnih pitanja.

Moon i Trump su telefonski razgovarali 50 minuta, dan prije nego što će Moonovi izaslanici posjetiti Pjongjang i razgovarati o pripremama za treći samit liberalnog južnokorejskog vođe i njegovog sjevenokorejskog kolege ovog mjeseca.

Planiranje međukorejskog samita je uslijedilo nakon što je prošloga mjeseca Trump otkazao posjetu američkog državnog sekretara Mikea Pompea Pjongjangu, zbog agresivnog pisma kojeg je Pompeo primio od visokog dužnosnika Sjeverne Koreje.

Moon i Trump su se složili da bi mogli “razgovarati na marginama Opće skupštine UN-a i konsultirati se o strategijama za saradnju oko problema na poluotoku”, rekao je Moonov ured u izjavi.

Denuklearizacija cijelog Korejskog poluotoka

Kim je obećao na sastanku s Trumpom u aprilu u Singaporu da će raditi na potpunoj denuklearizaciji cijelog Korejskog poluotoka.

Obje strane su napravile vrlo malen pomak po tom pitanju.

Ranije je Chung Eui-yong, šef nacionalne sigurnosti južnokorejske predsjedničke Plave kuće, rekao da će dostaviti Moonovo pismo Kimu kada stigne u Sjevernu Koreju.

Pojedinosti pisma nije naveo.

Chung je rekao da želi razgovarati s čelnicima Pjongjanga o načinima kako postići denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Seul će, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, učiniti sve da se ove godine potpiše zajednička deklaracija kojom bi se završio Korejski rat (1950-53).

Izvor: Agencije