Platini: Rasisitički ispadi će biti kažnjeni

Platini: Namještanje utakmica postaje veliki problem (EPA)

Predsjednik Evropske nogometne asocijacije Michel Platini izjavio je da će svaki ispad navijača na utakmici između Srbije i Hrvatske biti najstrože kažnjen.

“UEFA je preduzela jake mjere protiv suzbijanja rasizma i huliganizma na ovim prostorima. U saradnji s predsjednicima nogometnih saveza Hrvatske i Srbije, Davorom Šukerom i Tomislavom Karadžićem, krenuli smo u akciju nulte tolerancije, a svaki rasistički ispad strogo će biti kažnjen. Prva utakmica Hrvatska – Srbija [2:0] u Zagrebu bila je super organizirana, trebalo bi se to ponoviti i u Beogradu. Neću doći u Beograd, jer ne bi bilo politički korektno, s obzirom da nisam bio ni u Zagrebu”, kazao je on za zagrebački list 24 sata.

Platini je naveo je da načelno podržava ideju o formiranju regionalne lige na Zapadnom Balkanu.

“Ja sam za osnivanje zajedničke lige. Razlog je novac, a nacionalne lige u tome vide finansijsku isplativost. Ne vidim razlog zašto ne bi bila osnovala, ali pitanje je koliko su nacionalni savezi spremni”, poručio je Platini.

Istraga o namještanju utakmica

Utakmica A grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu iduće godinw između Srbije i Hrvatske bit će odigrana 6. septembra u Beogradu.

Tokom brifinga za novinare u petak u Monacu, kojem su mogli prisustvovati samo odabrani, odnosno 53 urednika i novinara člana UEFA žirija Izbora najboljeg nogometaša u Evropi u sezoni 2012/13, Platini je govorio o namještanju utakmica na evropskim terenima, otkrivši da će UEFA intevizirati istrage o prevarama na sportskim terenima.

„Ja sam bio nogometaš, sada sam predsjednik UEFA-e i ne mogu puno govoriti o tome, osim što mogu reći da pravni odjel UEFA-e ove godine nije mnogo bio na plaži. Previše su imali posla. Namještanje utakmica postaje veliki problem, što se pokazalo i ovog ljeta”, rekao je on, potvrdivši da u UEFA-i postoji ”crna lista” klubova uključenih u nečasne radnje.

Generalni sekretar UEFA Gianni Infantino i Platini su poručili da će UEFA nastaviti borbu protiv namještanja utakmica.

Kako kažu, formiran je i istražiteljski tim, koji će otkrivati sumnjive utakmice na evropskim teretima. Oni će o svemu izvještavati čelništvo UEFA-e, prenosi Anadolija.

Zimsko SP u Kataru?

”Mi u UEFA-i upisujemo minuse sumnjivim klubovima, ali razgovarat ćemo o tome kada dođe vrijeme”, rekao je Infatino.

Čelnici UEFA-e govorili su i o borbi protiv rasizma i nacionalizma na svim stadionima u Evropi.

”Ja odgajam svoju djecu i ne mogu brinuti o djeci cijelog svijeta. Mi u UEFA-i educiramo javnost, ljubitelje nogometa putem svojih programa koje konstantno promoviramo”, kazao je prvi čovjek UEFA-e.

Komentirajući ideju čelništva Svjetske nogometne asocijacije da SP 2022. godine u Kataru bude održano u zimskom periodu, Platini je naglasio da je to razumna ideja, jer se ne može ni zamisliti koliko bi nogometašima, ali i sudijama i novinarima, bilo teško obavljati posao na ekstremnim temperaturama u Kataru.

Izvor: Agencije