Plate i penzije na Kosovu veće za 25 posto

Vlada Kosova je u ponedjeljak usvojila odluku da se za 25 posto povećaju plate svim zaposlenima u javnom sektoru, kao i primanja penzionerima, dok će penzionirani rudari Trepče dobiti povećanje od 50 posto, javlja Anadolija.

Povećanje, koje će biti uplaćeno za april, obuhvatit će oko 240.000 porodica, a veće plate i penzije građani Kosova dobijat će već od 1. maja.

“Ovo povećanje uključuje sve javne službenike koji platu dobijaju iz kosovskog budžeta, a ima ih 80.475. Svima će plate biti povećane za 25 posto. Isto važi i za blizu 66.000 penzionera i invalida, osim penzionera rudnika Trepča, kojima će penzije biti povećane za 50 posto. Penzioneri koju dobijaju penzije bez radnog staža, a njih je blizu 90.000, također će primiti penzije povećane za 25 posto. Ovo povećanje plata i penzija direktno će utjecati na živote blizu 240.000 kosovskih porodica”, izjavio je na sjednici Vlade premijer Hashim Thaci.

Opozicija: Predizborna kampanja

Thaci je ovu odluku obrazložio time da su plate na Kosovu među najnižim u regiji i da je vrijeme da se to promijeni.

Prosječna plata u javnom sektoru na Kosovu je blizu 350 eura.

Thaci je ranije tvrdio kako sredstva za povećanje neće doći iz budžeta, koji je predviđen za kapitalne investicije, nego od ušteda u raznim ministarstvima.

Najveće opozicione stranke na Kosovu ovu odluku Vlade ocjenjuju kao predizbornu kampanju pred parlamentarne izbore, koji će biti održani ove godine.

Izvor: Agencije