Plastični otpad prijeti flori i fauni u Mediteranskom moru

Građani se moraju ponašati odgovornije (Anadolija)

Grupa ronilaca je zaronila u morske dubine u blizini grada Hataya u Turskoj kako bi skrenuli pažnju na zagađenje plastikom koje ozbiljno prijeti životnoj sredini i morskim bićima u Mediteranskom moru, javlja Anadolija.

Kamerman je zabilježio veoma zanimljive detalje, na kojima se u morskoj vodi mogu vidjeti razni predmeti od staklenih i plastičnih boca, plastičnih vrećica, viljuški do kanistera.

Mahmut Igde, stručnjak za okoliš sa turskog Univerziteta Iskenderun, istakao je da su organizirali ovu akciju kako bi ukazali na opasnost koju predstavlja plastični otpad u morima te kako bi se građani ponašali mnogo odgovornije i čuvali životnu sredinu.

Plastika kobna za život morskih bića

Dodao je da on 15 godina redovno roni u vodama Mediteranskom mora, napominjući da je očuvanje morskog života vrlo važno i za budućnost samih ljudi.

“Mora su nešto što ćemo ostaviti i našoj djeci. Moramo odmah djelovati kako bi mora u zdravom obliku ostavili budućim generacijama. Zato, glasno poručujemo ‘ne plastici'”, rekao je Igde.

Na kraju je upozorio da svake godine u morima završi na tone plastike, koja je kobna za život morskih bića, dodajući kako plastični otpad negativno utječe i na živote ljudi.

Izvor: Agencije