Oglasi

Planiran napad na predsjednika Kolumbije

Državni tužitelj je naveo kako je atentat na Ivana Duquea pripreman tokom njegove posjete jugozapadu države.
Ivan Duque se sesastao s liderima autohtonih zajednica kako bi okončao 27-dnevnu blokaduEPA

Oružane grupe planirale su napad na kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea, dok je obilazio autohtone grupe na jugozapadu države, saopćio je državni tužitelj Nestor Umberto Martinez, javljaju agencije.

Duque se sastao s liderima autohtonih zajednica kako bi okončao 27-dnevnu blokadu, koja je dovela do nestašice plina i hrane na jugozapadu Kolumbije, prenosi Reuters.

"Imamo povjerljive informacije kako su tokom sastanka s liderom plemena Cauca, oružane grupe, koje su se infiltrirale u jednu lokalnu organizaciju, željele izvesti teroristički napad, koji je mogao ugroziti sigurnost predsjednika Duquea", rekao je tužitelj.

Deset žrtava

Kolumbijske autohtone zajednice blokirale su dio Pan-Američkog autoputa u provinciji Cauca, zahtijevajući od Vlade te južnoameričke države da se usaglasi s ranije ugovorenim socijalnim investicijama.

Došlo je i do protesta, tokom kojih su ubijene dvije osobe, dok je osam osoba poginulo u eksploziji ručno napravljenih bombi.

Vlada pretpostavlja kako su se među demonstrante infiltrirali i pripadnici dvije gerilske grupe ELN i FARC.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.