Pjongjang zaprijetio ‘nemilosrdnim’ napadima

Američki nosač aviona USS Carl Vinson u utorak se pridružio vojnim vježbama Južne Koreje (Reuters)

Američki nosač aviona USS Carl Vinson u utorak se pridružio vojnim vježbama Južne Koreje na što je Sjeverna Koreja zaprijetila Sjedinjenim Državama “nemilosrdnim” napadima u slučaju povrede njenog suvereniteta i dostojanstva.

Lovci F-18 polijetali su u utorak s nosača aviona u dramatičnom pokazivanju američke borbene moći, povećavajući napetosti sa Sjevernom Korejom koja je uznemirila svoje susjede nuklearnim pokusima te nizom raketnih testiranja u 2016. godini.

Sjeverna Koreja nazvala je uplovljavanje američke borbene grupe istočno od Korejskog poluotoka “nerazboritim” potezom.

“Ako čak i malo prekrše suverenitet i dignitet Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), njena će vojska početi nemilosrdne ultraprecizne udare s kopna, zraka, mora i podmorja”, prenijela je sjevernokorejska novinska agencija KCNA, navodi Hina.

Balističke rakete

Kontraadmiral James W. Kilby, komandant borbene grupe, rekao je novinarima u Južnoj Koreji da je raspoređivanje aviona rutinski posao, ali su vojne vježbe s Južnom Korejom u centru operacije.

Prošle sedmice Sjeverna Koreja ispalila je četiri balističke rakete u more blizu Japana u odgovoru na godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe, koje Sjeverna Koreja smatra pripremom za rat.

Američki državni sekretar Rex Tillerson trebao bi u petak doputovati u prvu posjetu Južnoj Koreji.

Prošle sedmice je američki ambasador pri Ujedinjenim narodima rekao da administracija predsjednika Donalda Trumpa ponovno promišlja strategiju prema Sjevernoj Koreji i “da se razmatraju sve opcije”.

Protivljenje Kine

Regionalna sila Kina, jedina saveznica Sjeverne Koreje, oštro se protivi raspoređivanju naprednog američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji.

SAD i Južna Koreja tvrde da je svrha protivraketnog sistema THAAD odbrana od Sjeverne Koreje, ali Kina strahuje da bi snažni radari mogli prodrijeti duboko u kinesku teritoriju i ugroziti joj sigurnost.

SAD je počeo raspoređivati sistem THAAD prije sedam dana, tačnije dan pošto je Sjeverna Koreja izvela posljednji od svoja četiri raketna ispitivanja.

Južnokorejski i američki vojnici počeli su 1. marta velike zajedničke vojne vježbe za koje kažu da su samoodbrambene. Prošle godine je učestvovalo blizu 17.000 američkih i više od 300.000 južnokorejskih vojnika, a ove godine ukupan broj vojnika mogao bi biti približno jednak.

Izvor: Agencije