Pjongjang upozorio SAD zbog vojne vježbe

U zajedničkoj vježbi će učestvovati i nosač nuklearnih bojevih glava "George Washington" (AP)

Sjeverna Koreja upozorila je Sjedinjene Američke Države da može doći do “užasne katastrofe”, dok je istovremeno stavila svoju vojsku u stanje pripravnosti zbog najavljene vojne vježbe u kojoj će učestvovati i američki nosač aviona. 

Sjevernokorejskoj vojsci naređeno je da “bude u potpunoj pripravnosti, kako bi u svakom trenutku mogla da pokrene operaciju”, rekao je glasnogovornik Generalštaba Korejske narodne armije.

SAD, Južna Koreja i Japan u utorak bi trebale početi veliku vojnu vježbu, u kojoj će učestvovati i nosač nuklearnih bojevih glava “George Washington”.

U saopćenju sjevernokorejske vojske navodi se i to da situacija na poluotoku ponovo postaje sve zategnutija, prenose agencije.

Sjeverna Koreja upozorila je SAD da što se više približe njegove snage, “više je nepredvidiva katastrofa koju će izazvati ta akcija”.

“SAD bi trebao imati na umu da su korejski narod i armija u visokom stanju pripravnosti da se brzo i pouzdano suoče sa prljavim provokacijama bilo koje neprijateljske snage u svijetu”, navodi se u saopćenju.

Glasnogovornik Združene vojne komande američkih i južnokorejskih snaga kazao je da bi vojna vježba mogla biti odgođena zbog tajfuna koji se približava.

“Zajednička vježba bit će provedena ove sedmice, kako je i planirano, ali, kao u slučaju svake druge pomorske vježbe, nastavit ćemo pratiti vremenske uvjete”, rekao je za agenciju AFP.

‘Uobičajena vježba’

On je opisao vježbu kao “godišnju obuku za istrage i spašavanje koja je po prirodi humanitarna”,

Američki vojni zvaničnik kazao je prošle sedmice u Tokiju da je vježba “jako uobičajena” i “kreirana tako da ojača koordinaciju i poboljša spremnost da se odgovori na situacije kao što su humanitarne akcije i pomoć u slučaju katastrofe”.

Profesor Kim Yong-hyun sa Univerziteta Dongguk rekao je za AFP da su prijetnje Sjeverne Koreje pokušaji da se SAD ponovo dovede za pregovarački sto.

“Sjever, također, pokušava da privuče pažnju Washingtona takvim militantnim izjavama”, dodao je.

Južna Koreja organizirala je prošle sedmice vojnu paradu, na kojoj je prvi put prikazana nova precizna krstareća raketa, za koju vojni zvaničnici kažu da je sposobna da pogodi ‘prozore na kancelarijama sjeverokorejskih vođa’.

Upozorenje Sjevera dolazi nakon što su Seul i Washington prošle sedmice potpisali zajedničku strategiju za suočavanje sa prijetnjama nuklearnog napada sa Sjevera, a nakon što je Pjongjang pokrenuo stari plutonijski reaktor.

Izvor: Agencije