Pjongjang prvi put na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu

Sjeverna Koreja navela je da bi mogla 'krenuti novim putem' u odbrani svojih interesa (EPA)

Sjeverna Koreja prvi je put pozvana na konferenciju o sigurnosti u Muenchenu u februaru, veliko svjetsko okupljanje diplomata i ministara odbrane, rekli su organizatori u četvrtak.

Pjongjang će poslati zamjenika ministra vanjskih poslova Kim Son-gyonga, rekao je jedan glasnogovornik.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif među zvaničnicima su koje očekuju u Muenchenu, ali se zasad ne zna jesu li predviđeni bilateralni susreti.

‘Novi put’

I Iran i Sjeverna Koreja uključeni su u kontroverzne nuklearne programe i zbog toga u sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja u utorak je navela da bi mogla “krenuti novim putem” u odbrani svojih interesa i ubrzanju svog programa naoružanja nakon novih američkih sankcija, dok su pregovori između dvije zemlje u slijepoj ulici.

Lista sudionika u Muenchenu još nije potpuna. SAD će poslati troje visokih zvaničnika: državnog sekretara Mikea Pompea, ministra odbrane Marka Espera i čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi.

Svake godine od 1963. minhenska konferencija o sigurnosti okuplja više desetaka šefova država. Ove godine održava se u atmosferi jakih napetosti na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije