Oglasi

Pjongjang prijeti 'supermoćnim preventivnim napadom'

Sjeverna Koreja redovno prijeti uništenjem Japanu, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama.
Sjever je neuspješno ispalio raketu u nedjelju, dan nakon što je na vojnoj paradi pokazao svoje balističke raketeEPA

Sjevernokorejski državni mediji upozorili su u četvrtak Sjedinjene Američke Države da bi Pjongjang mogao izvršiti "supermoćni preventivni napad" nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio da SAD razmatra načine za vršenje pritiska na tu zemlju zbog njenog nuklearnog programa.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je oštar stav prema sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu, koji je odbacio savjete svoje jedine velike saveznice Kine i nastavio raditi na nuklearnim i raketnim programima uprkos sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"U slučaju pokretanja našeg supermoćnog preventivnog napada, u potpunosti i trenutno bit će uništene i pretvorene u pepeo ne samo američke imperijalističke invazijske snage u Južnoj Koreji i okolnim područjima nego i SAD", objavio je Rodong Sinmun, službeni list sjevernokorejske vladajuće Radničke stranke.

Sve opcije na stolu

Sjeverna Koreja redovno prijeti uništenjem Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u i ne odustaje od svoje ratobornosti ni nakon neuspješnog ispaljivanja rakete u nedjelju, dan nakon što je na vojnoj paradi pokazala svoje balističke rakete.

Tillerson je u srijedu izjavio da SAD razmatra načine za vršenje pritiska na Sjevernu Koreju zbog njenog nuklearnog programa.

"Razmatramo sve opcije za Sjevernu Koreju, ali i druge načine da izvršimo pritisak na režim u Pjongjangu da se ponovo uključi u razgovore s nama, ali na drugačijim osnovama nego što su bili prošli razgovori", rekao je on.

Američki potpredsjednik Mike Pence, na turneji po azijskim zemljama saveznicama, izjavio je da je "period strateškog strpljenja" sa Sjevernom Korejom završen.

Predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Paul Ryan rekao je tokom posjete Londonu da vojna opcija mora biti dio pritiska.

Vojne vježbe 'Max Thunder'

"Civilizirane zemlje ne mogu dopustiti da taj diktator ima takvu vrstu moći", kazao je on, misleći na Kima.

Vršilac dužnosti južnokorejskog predsjednika Hwang Kyo-ahn u četvrtak je na sastanku s najvišim zvaničnicima ponovo pozvao vojsku i sigurnosne agencije na oprez.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da američke i južnokorejske zračne snage održavaju godišnje vojne vježbe, kodnog naziva "Max Thunder", do 28. aprila.

Sjeverna Koreja takve vježbe uobičajeno naziva pripremama za invaziju.

Izvor: Agencije