Pjongjang prijeti odmazdom zbog američko-južnokorejskih vježbi

Sada će uslijediti odgovarajući odgovor naše armije, navodi Pjongjang (EPA)

Pjongjang je zaprijetio “primjerenim odgovorom” tri dana nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počele dvosedmične zajedničke zračne vježbe.

Južnokorejski “podmukli čin” “uveliko nas je razočarao” i znači “vojnu provokaciju”, rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog odbora za ponovno ujedinjenje, a prenosi državna novinska agencija KCNA.

Vježbe su smanjena alternativa dosadašnjim velikim vježbama Max Thunder, koje su od 2009. svake godine održavale Južna Koreja i SAD, prenosi Hina.

Dvije zemlje također su najavile obustavu nekoliko velikih zajedničkih vojnih vježbi tokom prošle godine, uključujući Foal Eagle i Key Resolve u martu, u sklopu diplomatskog pritiska na Sjevernu Koreju radi njene denuklearizacije.

Pjongjang je na te vježbe dugo gledao kao na provokaciju i probu za invaziju na Sjevernu Koreju.

Glasnogovornik je u četvrtak rekao da promjene “nikada ne mogu prikriti agresivan, ofenzivan i sukobljujući značaj njihovih neprijateljskih postupaka, bez obzira na to kako se oni trudili ostaviti dojam ‘smanjenja opsega’ zamjenom kodnog imena”.

‘Vježbe su direktan izazov’

Vježbe su “direktan izazov” deklaraciji iz Panmunjoma, koju su potpisali čelnici dviju Koreja prošle godine, rekao je glasnogovornik.

Odbor je, također, pozvao Seul na “diskretno ponašanje” i upozorio da bi mogao uslijediti “odgovor vojske” Sjeverne Koreje.

“Ovaj akt perfidnosti umnogome nas je razočarao, jer je daleko od pokušaja da se sačuva mir, pomirenje i saradnja i protiv je trenda pomirenja na Poluotoku koji su Sjever i Jug ostvarili zajedničkim naporima prošle godine”, navodi se u saopćenju.

“Vjetar prirodno donosi valove. Sada, kada južnokorejske vlasti otvoreno provode vojnu provokaciju protiv Pjongjanga, zajedno sa SAD-om, uslijedit će odgovarajući odgovor naše armije”, dodaje se u saopćenju, prenosi Tanjug.

“Kakve god korake da preduzmemo, južnokorejske vlasti se ne mogu žaliti”, zaključuje se u saopćenju Sjeverne Koreje.

Napetosti između dviju Koreja porasle su nakon neuspjeha samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga čelnika Kim Jong-una u Hanoju u februaru te neuspjeha postizanja dogovora o denuklearizaciji.

Izvor: Agencije