Oglasi

Pjongjang prijeti napadom na Južnu Koreju

Sjeverna Koreja će poduzeti fizičku odmazdu protiv Južne Koreje ako se Seul pridruži sankcijama Vijeća sigurnosti.

Sjeverna Koreja zaprijetila je u petak da će napasti Južnu Koreju, ako se Seul pridruži sankcijama koje je ove sedmice izglasalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Hina.

"Ako izdajice marionetskog režima u Južnoj Koreji direktno sudjeluju u takozvanim 'sankcijama' Ujedinjenih naroda, bit će poduzete stroge fizičke mjere odmazde", upozorio je sjevernokorejski odbor za mirno ujedinjenje domovine u saopćenju koje je objavila službena agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u četvrtak najavila da će još neodređenog datuma izvesti novi nuklearni eksperiment, odgovarajući na proširene sankcije UN-a, izglasane u utorak nakon lansiranja rakete 12. decembra, za koju Washington drži da je balistička.

Sjevernokorejski odbor je ocijenio da te sankcije predstavljaju objavu rata.

Treći pokus

To bi bio treći sjevernokorejski nuklearni pokus nakon 2006. i 2009. godine. 

Vijeće sigurnosti u rezoluciji navodi da je spremno poduzeti odlučne mjere u slučaju novog eksperimenta.

"Izjava Sjeverne Koreje je nepotrebna provokacija", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney i naglasio da bi novi nuklearni pokus predstavljao ozbiljno kršenje sankcija Ujedinjenih naroda i dodatno bi izolirao Pjongjang.

Ministar odbrane Leon Panetta je naglasio da su Sjedinjene Američke Države u potpunosti spremne suočiti se s tim pokusom.

Američka Vlada precizira da te mjere proistječu iz rezolucije 287 Vijeća sigurnosti izglasane u utorak nakon lansiranja 12. decembra.

U rijetkom upozoravanju svojih sjevernokorejskih saveznika, Kina je u petak upozorila na to da neće oklijevati smanjiti svoju pomoć Sjevernoj Koreji, ako Pjongjang izvede novi nuklearni pokus, piše Global Times.

Izvor: Agencije