Pjongjang prekida telefonske linije s Južnom Korejom

Južna Koreja, Sjeverna Koreja
U ponedjeljak Sjeverna Koreja nije odgovorila na telefonski poziv za vezu prvi put nakon 2018. godine (EPA)

Južna Koreja poziva Sjevernu Koreju da očuva postojeće linije komunikacije između dvije države, izjavio je glasnogovrnik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje.

“Ove telefonske linije između juga i sjevera su glavni instrument održavanja komunikacija, one moraju biti sačuvane u skladu s postojećim sporazumima”, naglasio je južnokorejski dužnosnik, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

On je također ukazao da se Seul želi ubuduće pridržavati svih međukorejskih sporazuma i potruditi se da budu postignuti mir i blagostanje na cijelom korejskom poluotoku.

Slanje letaka i drugih materijala

Sjeverna Koreja ranije je priopćila da će prekinuti izravne telefonske linije s Južnom Korejom, što je prvi korak prema potpunom gašenju svih sredstava za kontakt sa Seulom.

Iz Sjeverne Koreje već danima traju napadi na Južnu Koreju, u kojima Pjongjang prijeti da će ukinuti međukorejski ured za veze i druge projekte ukoliko Seul ne spriječi disidente da šalju letke i drugi materijal u Sjevernu Koreju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je to u utorak, dok je Seul također potvrdio da je Pjongjang odbio primiti pozive iz svog ureda za vezu nakon prijetnje, javila je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje.

“Ured za vezu pokušao je jutros nazvati Sjevernu Koreju, ali Sjever nije odgovorio”, priopćilo je u utorak Ministarstvo ujedinjenja.

Razmjena vatre na granici

Yonhap je, također, citirao južnokorejsko Ministarstvo obrane da Sjeverna Koreja također nije odgovarala na pozive putem vojnih linija.

U ponedjeljak ujutro Sjeverna Koreja nije odgovorila na telefonski poziv za vezu prvi put nakon 2018. godine, iako je kasnije odgovorila na popodnevni poziv.

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su početkom prošlog mjeseca vatru u blizini južnokorejske stražarske stanice.

Više metaka ispaljeno je iz Sjeverne Koreje prema stražarskoj stanici u Južnoj Koreji koji graniči sa Sjeverom.

Južna Koreja odgovorila je ispaljivanjem dva hica prema Sjevernoj Koreji, ali nije bilo izvještaja o ozlijeđenima.

Izvor: Agencije