Oglasi

Pjongjang pozvao privatnike Juga u Kaesong

Pjongjang će pregovarati o ponovnom otvaranju Kaesonga ukoliko ga posjete vlasnici kompanija koje tamo posluju.
Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je zatražilo od Sjeverne Koreje da pregovore o Kaesongu vodi sa Vladom, a ne sa civilimaReuters

Sjeverna Koreja je u utorak saopćila da južnokorejski poslovni ljudi mogu ući u zajedničku industrijsku zonu Kaesong, koja je ispražnjena u aprilu zbog rasta tenzija između te dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Specijal

U saopćenju sjevernokorejske Vladine agencije zadužene za odnose sa Seulom se navodi da je Pjongjang spreman pregovarati o ponovnom otvaranju kompleksa Kaesong ukoliko ga posjete vlasnici kompanija koje tamo posluju, prenijela je agencija AP.

Pregovori s Vladom

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je zatražilo od Sjeverne Koreje da pregovore vodi sa Vladom, a ne sa civilima.

Industrijska zona Kaesong, čije se poslovanje oslanjalo na jeftinu sjevernokorejsku radnu snagu i južnokorejska novčana sredstva i znanje i iskustvo, bila je posljednji preostali simbol saradnje između dvije Koreje, sve dok zvanični Pjongjang nije u aprilu zabranio Južnoj Koreji pristup kompleksu i povukao skoro 50.000 radnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.