Pjongjang: Pitanje vremena kada će izbiti rat sa SAD-om

Sjeverna Koreja spremna je na rat (EPA)

Velike zajedničke vježbe vojski SAD-a i Južne Koreje i prijetnje američkog preventivnog napada čine rat na Korejskom poluotoku “činjenicom”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

“Preostalo je pitanje kada će rat izbiti. Ne želimo rat, ali se od njega nećemo kriti i ako SAD loše procijeni naše strpljenje i zapali fitilj nuklearnog rata, natjerat ćemo ga da plati posljedice našom moćnom nuklearnom silom, koju smo znatno ojačali”, rekao je zvaničnik, prenosi Reuters.

Direktan dijalog sa SAD-om

Rusija ima otvorene kanale za komunikaciju sa Sjevernom Korejom i spremna je izvršiti utjecaj na Pjongjang, navodi novinska agencija RIA, pozivajući se na zamjenika šefa ruske diplomatije Igora Morgulova, prenio je jučer Reuters.

Morgulov je rekao da Sjeverna Koreja traži direktan dijalog sa SAD-om o nuklearnom programu Pjongjanga, a da joj nisu potrebne sigurnosne garancije Kine i Rusije.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Catina Adams rekla je u Washingtonu da administracija Donalda Trumpa i dalje želi mirno, diplomatsko rješenje za nuklearnu i raketnu prijetnju Pjongjanga.

Izvor: Agencije