Pjongjang osuđuje Boltona zbog ‘gluposti’ o denuklearizaciji

Sjeverna Koreja više ne želi da američki državni sekretar Mike Pompeo bude uključen u nuklearne pregovore (EPA)

Sjeverna Koreja osudila je izjave savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Johna Boltona o razgovorima o denuklearizaciji kao “besmislice, koje mogu nastati iz nerazumjevanja namjera njihovih lidera”.

To je u subotu rekla prva zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui, aludirajući na nedavni intervju Boltona, koji je rekao da SAD mora vidjeti pravi nagovještaj da je Pjongjang spreman odreći se svog nuklearnog programa prije trećeg samita lidera dvije zemlje, prenosi agencija Jonhap, pozivajući se na sjevernokorejsku agenciju KCNA.

‘Primjedbe bez diskrecije i razuma’

“Boltonove izjave me tjeraju da se zapitam da li su nastale iz nerazumijevanja namjera vrhovnih vođa Sjeverne Koreje i SAD-a, ili je samo pokušavao govoriti s određenim smislom za humor. Upozoravam vas da ne bi bilo dobro da nastavite izbacivati takve primjedbe bez diskrecije i razuma”, rekla je Choe.

Kako se navodi, ova njena izjava dolazi dva dana pošto je Sjeverna Koreja saopćila da više ne želi da američki državni sekretar Mike Pompeo bude uključen u nuklearne pregovore i želi da u njima učestvuje neko ko je “pažljiviji i zreliji u komunikaciji”.

Izvor: Agencije