Pjongjang osudio Amerikanca na teški rad

Kim Dong Chul priznao da je počinio 'neoprostivu špijunažu' (Reuters)

Sjeverna Koreja osudila je američko-korejskog građanina na deset godina teškog rada zbog subverzije, javila je kineska agencija Xinhua.

Kim Dong Chul (62), koji je uhapšen u oktobru prošle godine u Sjevernoj Koreji, priznao je da je krao vojne tajne i planirao subverzije s Južnokorejcima, prenosi KCNA, državna novinska agencija Sjeverne Koreje.

Kim, koji je ranije rekao da je naturalizirani američki državljanin, priznao je da je počinio “neoprostivu špijunažu” pod rukovodstvom vlada SAD-a i Južne Koreje i izvinio se za svoje “zločine”, piše KCNA.

“Počinio sam izuzetan zločin, tako što sam klevetao i vrijeđao najviše dostojanstvo Republike i njen sistem, šireći lažnu propagandu s ciljem razbijanja jedinstva”, izjavio je Kim za KCNA.

Slučaj ‘Warmbier’

Također je, prema pisanju KCNA, rekao da je prišao južnokorejskoj obavještajnoj službi 2011. godine te da se uključio u plaćenu špijunažu, dodajući da je uhapšen dok je preuzimao USB stick, koji je sadržavao tajne iz vojnih i nuklearnih izvora.

Sjeverna Koreja je u februaru na 15 godina prisilnog rada osudila američkog studenta jer je pokušao ukrasti propagandni plakat iz svog hotela u Pjongjangu.

Otto Frederick Warmbier, 21-godišnji student Univerziteta u Virginiji, uhapšen je 2. februara “dok je izvodio neprijateljski akt protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, javila je tada agencija KCNA.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Sjevernu Koreju da pomiluje Warmbiera, smatrajući da je “presuda pretjerano stroga za djelo koje je, navodno, počinio”.

Izvor: Agencije