Pjongjang optužio Washington za izazivanje nepotrebnog neprijateljstva

Kim Kye-gwan je izjavio kako američki predsjednik Donald Trump i predsjednik njegove zemlje Kim Jong-un imaju bliske odnose (EPA)

Sjevernokorejski dužnosnici optužili su Washington da, i pored vrlo dobrih odnosa između američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, nepotrebno izazivaju neprijateljstvo prema Sjevernoj Koreji.

Savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Kye-gwan izjavio je kako predsjednik njegove zemlje Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump imaju bliske odnose, te kako se odnos dvojice lidera temelji na međusobnom poštovanju i povjerenju, javila je novinska agencija KCNA, a prenosi Anadolija.

Kim je čak odnos Pjongjanga s Trumpom okarakterizirao kao “vrlo poseban”, te dodao:

“Osim političkog suda i namjere predsjednika Trumpa, politički krugovi Washingtona i oni koji upravljaju sjevernokorejskom politikom američke administracije djeluju s mentalitetom hladnog rata i ideološkom predrasudom da organiziraju neopravdano neprijateljstvo prema Sjevernoj Koreji”, kazao je savjetnik Kim, te dodao:

“Ako se to istinski želi, moguće je naći put. Želimo vidjeti koliko će SAD pametno provesti vrijeme do kraja godine.”

Prekinuti pregovori

U glavnom gradu Švedske Štokholmu su u subotu 5. oktobra počeli nuklearni pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje, koji su ubrzo prekinuti.

Glavni pregovarač Sjeverne Koreje Kim Myong-gil izjavio je da su pregovori prekinuti, jer se delegacija SAD-a i dalje drži starih stavova te da su se za pregovarački sto vratili “praznih ruku”.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje dan kasnije je objavilo saopćenje u kojem optužuje SAD da pokušava zavarati javnost i “širiti potpuno neosnovanu priču da su obje strane otvorene za ponovni susret”.

Također se navodi kako su pregovori iz Štokholma pokazali kako na američkoj strani ne postoji politička volja za poboljšanjem odnosa između dviju zemalja i da SAD zloupotrebljava bilateralne odnose u svoju korist.

‘Ukidanje neprijateljske politike’

Navodi se da Sjeverna Koreja nije voljna voditi “takve bolesne pregovore” sve dok Washington poduzme “značajan korak ka potpunom i nepovratnom ukidanju neprijateljske politike”.

Ovo su bili prvi pregovori na radnom nivou od susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una u junu. Njih dvojica su se od 2018. godine sastali triput.

Proces denuklearizacije Korejskog poluotoka zaustavljen je nakon neuspjelih pregovora Washingtona i Pjongjanga prošlog februara kada su američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un napustili njihov drugi samit bez postizanja bilo kakvog konkretnog dogovora.

Sjeverna Koreja se suočava s ozbiljnim međunarodnim sankcijama od 2006. godine kada je prvi put testirala svoj nuklearni arsenal.

Izvor: Agencije