Pjongjang nastavlja jačati nuklearne potencijale

Kim: Moramo dalje unaprijediti naučni razvoj kako bi povećali nuklearni potencijal potreban za samoodbranu (AP)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un naredio je nastavak naučnih istraživanja u cilju povećanja nuklearnog potencijala ove azijske države, objavila je u nedjelju sjevernokorejska centralna novinska agencija KCNA.

“Moramo dalje unaprijediti naučni razvoj, kako bi povećali nuklearni potencijal potreban za samoodbranu”, rekao je on na prijemu organiziranom za naučnike koji su radili na hidrogenskoj bombi.

Šesti nuklearni test je “velika pobjeda korejskog naroda i dokaz kako je Sjeverna Koreja nuklearna sila koja ima interkontinentalnu balističku raketu s hidrogenskim punjenjem”, kazao je Kim.

Pjongjang izbjegava sankcije

Sjeverna Koreja je svoj peti nuklearni test provela 9. septembra prošle godine, a šesti prošle sedmice.

Državni mediji Sjevera tvrde kako je tada testirana hidrogenska bomba koja bi mogla biti lansirana raketom.

Takav potez Pjongjanga izazvao je osude međunarodne zajednice i pozive na nove sankcije.

No, u izvještaju stručnjaka Ujedinjenih naroda se navodi da što se više međunarodnih sankcija uvodi protiv Sjeverne Koreje kako bi zaustavila programe nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, to ih Pjongjang više pokušava zaobići.

Do objave dokumenta dolazi uoči odluke koju se u ponedjeljak očekuje od Vijeća sigurnosti UN-a o osmom nizu sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Prihod od 270 miliona dolara

Izvještaj formalno potvrđuje informacije prenesene u augustu medijima iz diplomatskih izvora.

“Zemlja nastavlja izbjegavati embargo na oružje, stroge finansijske i sektorske sankcije koje je uveo UN, pokazujući da što je više sankcija, sve su brojnija njihova zaobilaženja”, rezimiraju stručnjaci.

Njihovo razdoblje proučavanja proteže se od februara do augusta ove godine.

U tom periodu je “Sjeverna Koreja napravila značajan pomak u području oružja za masovno razaranje, usprkos najpotpunijem režimu ciljanih sankcija ikada uvedenom u povijesti UN-a”, bilježi se u dokumentu.

Dodaje se kako, suprotno rezolucijama UN-a, Pjongjang nastavlja izvoziti praktički sve proizvode uvrštene u rezolucije UN-a, što mu je donijelo najmanje 270 miliona dolara u proučavanom periodu.

Zabrinuti Antonio Guterres

Kriza sa Sjevernom Korejom, koja je zaredala s nuklearnim pokusima i s ispaljivanjem balističkih projektila,”„najteža je s kojom smo se susreli zadnjih godina”, ocijenio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, rekavši kako je “jako zabrinut”.

U razgovoru za Journal du dimanche, bivši portugalski premijer, koji je 1. januara preuzeo dužnost generalnog sekretara UN-a, rekao je: “Glavno pitanje je svakako postići da Sjeverna Koreja zaustavi svoj nuklearni i balistički program te da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti.”

“No, po svaku cijenu moramo sačuvati jedinstvo Vijeća sigurnosti, jer je to jedini instrument koji može dovesti do diplomatske inicijative s izgledima za uspjeh. Nadajmo se da će nas ozbiljnost prijetnje dovesti na put razuma prije nego bude kasno”, upozorio je on.

Izvor: Agencije