Oglasi

Pjongjang najavio treću nuklearnu probu

Narod zahtijeva da uradimo čak i nešto veće od nuklearne probe, Vijeće sigurnosti UN-a nam nije ostavilo drugi izbor, kaže zvanični Pjongjang.
Uklanjanje snijega i tragovi kamiona otkrivaju svakodnevne aktivnosti u zgradama i na putevima u blizini mogućeg tunela za probeAP

Novi satelitski snimci otkrivaju stalne aktivnosti na sjeverokorejskom poligonu za nuklearne probe, objavio je američki istraživački institut, čime se povećavaju strahovanja od neposredne detonacije atomske bombe u toj izoliranoj azijskoj državi.

Fotografije snimljene 23. januara pokazuju da će poligon biti spreman za izvođenje nuklearne probe za "nekoliko nedjelja ili manje" od trenutka kada se izda naređenje, objavio je SAD-Koreja institut Univerziteta Johns Hopkins na svojoj internetskoj stranici.

"Uklanjanje napadalog snijega, kao i tragovi kamiona, otkrivaju svakodnevne aktivnosti u zgradama i na putevima u blizini mogućeg tunela za probe", navodi se na stranici.

Prijetnja dodatnim akcijama

Analize Instituta uslijedile su nakon serije svakodnevnih prijetnji od strane Sjeverne Koreje da priprema svoju treću nuklearnu probu kao odgovor na sankcije Ujedinjenih naroda (UN) uvedenih Pjongjangu zbog lansiranja rakete dugog dometa u decembru prošle godine.

Na jednom sastanku sa najvišim vojnim zvaničnicima, vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un naredio je "značajne i veoma važne državne mjere", podgrijevajući špekulacije o neposrednoj atomskoj probi, prenio je AFP.

Prošle sedmice, nakon proširenja postojećih sankcija Pjongjangu, Vijeće sigurnosti UN-a je zaprijetilo dodatnim "značajnim akcijama" ukoliko Sjeverna Koreja izvede nuklearnu probu.

Predhodne dvije nuklearne probe 2006. i 2009. Sjeverna Koreja je izvela po istom šablonu - nakon lansiranja raketa dugog dometa i uvođenja sankcija od strane UN-a uslijedila bi nuklearna detonacija kao odgovor Sjevera.

Pjongjang je u subotu poručio da će izvesti treću nuklearnu probu na "zahtjev naroda".

Upozorenje Washingtona

"Narod zahtijeva da uradimo čak i nešto veće od nuklearne probe. Vijeće sigurnosti UN-a nam nije ostavio drugi izbor. Nemamo drugog načina nego da nastavimo dalje", naveo je list Rodong Sinmun.

Upozorenja Washingtona Pjongjangu da će snositi ozbiljne posljedice ako izvede novu nuklearnu probu podržala je indirektno i Kina, upozorenjem preko državne štampe da "neće oklijevati" u smanjenju pomoći Sjeveru ukoliko nastavi sa realizacijom plana.

Zvanični Peking pritom stalno poziva na uzdržanost relevantnih strana i iznosi argumentaciju da bi satjerivanje Pjongjanga uza zid dovelo do ozbiljne destabilizacije na Korejskom poluotoku i regiji.

Kina je glavni diplomatski saveznik Sjeverne Koreje i njen najveći snabdjevač pomoći u gorivu i hrani, te najznačajniji trgovinski partner.

Izvor: Agencije