Pjongjang: Na totalni rat SAD-a odgovaramo nuklearnim

Sjeverna Koreja će 'sigurno pobijediti' u borbi protiv 'američkih imperijalista', tvrdi Pjongjang (Reuters)

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama saopćila je da će vlasti u Pjongjangu na “totalni rat” sa Sjedinjenim Američkim Državama odgovoriti nuklearnim ratom.

Sjeverna Koreja “sigurno će pobijediti” u borbi protiv “američkih imperijalista”, navodi se u saopćenju, prenosi Beta.

Sjeverna Koreja “nikada ne može biti uplašena” naporima administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je pokori slanjem nosača aviona i nuklearne podmornice u vode kod Korejskog poluotoka.

“Sjeverna Koreja nepokolebljivo će ići do kraja ako Sjedinjene Američke Države žele ostati pri tom konfrontacijskom stavu”, navodi se u saopćenju.

Iznenadni preventivni napad

“Najteža kontrakcija” u odgovoru na “provokacije SAD-a bilo kojeg oblika i nivoa” uključit će iznenadni preventivni napad, koji podrazumijeva manevre na kopnu, moru, podvodne, u zraku i “razne druge metode”.

U međuvremenu je objavljeno da bi američki sistem raketne odbrane THAAD, koji se postavlja u Južnoj Koreji, kao odgovor na eventualni napad Sjeverne Koreje, trebao biti operativan u narednim danima.

Američki zapovjednici upozorili su da će promjena u djelovanju SAD-a uslijediti kada sjevernokorejski lider Kim Jong-un bude imao vojne kapacitete da ispuni svoje prijetnje prema SAD-u.

Washington je poručio da SAD želi urazumiti sjevernokorejskog lidera, a ne “baciti ga na koljena”.

Izvor: Agencije