Pjongjang: Lansiranje raketa rutinsko i u samoodbrani

Vojna vježba izvedena je u subotu i bila je prvo testiranje balističke rakete nakon što je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu u novembru 2017. (EPA)

Prošlosedmična “udarna vježba”, kada su lansirane rakete i najmanje jedna balistička raketa kratkog dometa, a što je nadzirao sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, bila je “rutinska i u samoodbrani”, saopćilo je sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Nedavna vježba koju je izvela naša vojska nije ništa drugo nego dio redovne vojne obuke i niti ima na meti bilo koga, niti je dovela do pogoršanja situacije u regiji”, naveo je glasnogovornik Ministarstva, prenijela je agencija Reuters.

Vojna vježba izvedena je u subotu i bila je prvo testiranje balističke rakete nakon što je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu u novembru 2017.

Vježba se događa u vrijeme zastoja u razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Južnom Korejom, podsjetila je britanska agencija.

Sjeverna Koreja krajem aprila, obilježavajući prvu godišnjicu historijskog samita između sjevernokorejskog i južnokorejskog predsjednika, upozorila je na “sve veću opasnost od izbijanja rata”.

‘Odgovornost SAD-a’

U dugom saopćenju, koje je prenijela službena državna novinska agencija KCNA, Odbor za mirno ujedinjenje dviju država sa sjedištem u Sjevernoj Koreji, zadužen za odnose s Južnom Korejom, pozvao je Seul da se “aktivnije angažira” na poboljšanju međusobnih odnosa, prenosi Hina.

“Moglo bi doći do nepovoljnog stanja, koje bi moglo rezultirati povratkom u prošlost i iminentnom katastrofom zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata”, pisalo je u saopćenju Odbora, koji odgovornost prebacuje na Sjedinjene Američke Države, smatrajući da ta velesila vrši pritisak na Južnu Koreju.

Nakon dvogodišnjeg rasta napetosti, zbog kojih je Korejski poluotok stigao do ruba sukoba, godinu 2018. obilježilo je međukorejsko zbližavanje.

No, godinu poslije nema nikakvog napretka kad je riječ o glavnom problemu: nuklearnom i balističkom arsenalu Sjeverne Koreje.

Diplomatski proces, čini se, “zapeo” je u slijepoj ulici nakon propalog drugog susreta između sjevernokorejskog čelnika i američkog predsjednika Donalda Trumpa u februaru u Hanoiju.

Izvor: Agencije