Pjongjang: Evropske države razmišljaju nelogično

Kim Jong-un, Raketa, Lansiranje
Lansiranje, za koje su zvaničnici rekli da su u pitanju rutinske vojne vježbe, lično je nadgledao Kim Jong-un (EPA)

Severna Koreja optužila je europske države za “nelogično razmišljanje”, nakon što su sazvale sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iza zatvorenih vrata da bi osudile sjevernokorejsko lansiranje raketa ranije ovog tjedna.

Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Estonija i Belgija potegnule su u četvrtak pitanje najnovijih lansiranja raketa u Sjevernoj Koreji u Vijeću sigurnosti UN-a, nazivajući ih provokativnom akcijom koja je prekršila rezolucije UN-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja je ispalila dvije rakete kratkog dometa s istočne obale u more u ponedjeljak, nakon tromjesečne pauze.

‘Ponašanje koje je potaknuo SAD’

Lansiranje, za koje su dužnosnici rekli da su u pitanju rutinske vojne vježbe, osobno je nadgledao vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un.

“Nelogično razmišljanje i sofizam ovih zemalja postepeno podsjećaju na Sjedinjene Američke Države, koje su nam neprijateljski nastrojene”, rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova za državnu novinsku agenciju KCNA.

Glasnogovornik, koji nije imenovan, opisao je europsku akciju kao “nepromišljeno ponašanje… koje je potaknuo SAD”.

Kim Yo-jong, sestra vođe Sjeverne Koreje i visoka vladina dužnosnica, također je u ponedjeljak lansiranja opisala kao vojne vježbe, rekavši da nisu nikome prijetili.

Izvor: Agencije