Pjongjang domaćin malezijskim nogometašima

Utakmica će biti odigrana 8. juna u Pjongjangu (Reuters)

Fudbalska konfederacija Azije (AFC) je dozvolila fudbalskoj reprezentaciji Sjeverne Koreje da u Pjongjangu igra utakmicu protiv selekcije Malezije u okviru kvalifikacija za Azijski kup 2019. godine.

U saopćenju AFC-a se navodi da će utakmica biti odigrana 8. juna u Pjongjangu, javlja Anadolija.

Odluka da se meč igra u Pjongjangu je donesena nakon što je Fudbalski savez Malezije potvrdio da njihova reprezentacija nema zabranu putovanja u Sjevernu Koreju.

Tenzije između Sjeverne Koreje i Malezije započele su kada je Kim Jong-nam, polubrat lidera Sjeverne Koreje Kim Jonga-una, ubijen u februaru na aerodromu u Kuala Lampuru.

Iznimno smrtonosni nervni agens VX, koji se koristi kao hemijsko oružje, pronađen je prilikom ubistva polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una , objavila je tada malezijska policija pozivajući se na prve rezultate istrage.

Najotrovniji nervni gas na svijetu

VX je agens bez okusa i mirisa, i po konvenciji o hemijskom oružju njegovo je korištenje nedopustivo “osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe”.

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol. Ako ga se koristi u velikim dozama, smrtonosan je u roku od 15 minuta, naveo je hemijsko-biološki centar američke vojske, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svijetu.

Kim Jong-nam je preminuo ubrzo nakon napada izvedenog na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru dok se spremao ukrcati na let za Macao.

Južnokorejski i američki zvaničnici objavili su tada kako vjeruju da su sjevernokorejski agenti ubili Kim Jong-nama.

Prema navodima policije, brisevi uzeti iz oka i s lica Sjevernokorejca, koje je analizirala malezijska policija, otkrili su prisutnost VX-a.

Dvije zemlje su nakon toga uvele zabrane državljanima druge zemlje ulazak u državu, zbog čega je meč kvalifikacija odgođen.

Malezija je tada protjerala sjevernokorejskog ambasadora iz zemlje, kazavši da je on “persona non grata” i zatraživši da diplomat napusti zemlju u roku od 48 sati.

Ponašanje ambasadora

Povod takvoj odluci bila je izjava sjevernokorejskog ambasadora u Maleziji Kang Chola, koji je rekao da njegova zemlja “ne može vjerovati” malezijskoj istrazi tog ubistva, te je optužio tu zemlju da je u sprezi sa stranim silama, što je bila referenca na Južnu Koreju.

Inače, utakmica dvije selekcije se trebala igrati 28. marta.

U njihovoj kvalifikacijskoj grupi za plasman na Azijski kup 2019. godine igraju još Liban i Hong Kong.

Izvor: Agencije