Pjongjang će odgovoriti na bilo koju mjeru Washingtona

'Nemamo šta izgubiti i spremni smo odgovoriti', poručili su iz Sjeverne Koreje (EPA)

Sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u četvrtak SAD zbog sazivanja sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i upozorilo da je spremno odgovoriti na bilo koju mjeru na koju se odluči Washington, prenijeli su sjevernokorejski mediji.

“SAD je govorio o odgovarajućim mjerama na sjednici [Vijeća sigurnosti UN-a], a mi kažemo da nemamo šta izgubiti i da smo spremni odgovoriti na bilo koju mjeru SAD-a”, citirala je sjevernokorejska agencija KCNA glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova u Pjongjangu, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Kelly Craft rekla je nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a da je SAD spreman biti fleksibilan u pregovorima čiji je cilj da se Sjeverna Koreja privoli da se odrekne nuklearnog i raketnog programa, kao i da Vijeće sigurnosti UN-a mora biti spremno odgovoriti na bilo kakve provokacije te zemlje.

Trump: Kim riskira da izgubi sve

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje u zastoju su jer Washington traži da se Pjongjang odrekne svog nuklearnog arsenala i raketnih testova, dok Sjeverna Koreja traži progresivan pristup, koji uključuje brzo ukidanje barem dijela međunarodnih sankcija koje pritišću njenu ekonomiju.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je da sjevernokorejski vođa Kim Jong-un riskira da izgubi “sve” ako nastavi neprijateljstva i da se Sjeverna Koreja mora denuklearizirati.

Trump i Kim susreli su se tri puta od maja 2018, ali nije postignut napredak prema postizanju dogovora.

Izvor: Agencije