Oglasi

Pistoriusov proces odgođen za srijedu

Paraolimpijac je rekao da je volio svoju djevojku i da je vjerovao da je u kupatilu provalnik.

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius negirao je da je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp i izjavio je da je u njegovoj kući bio provalnik kada je pucao.

Advokat Barry Roux pročitao je tokom procesa pisanu izjavu Pistoriusa u kojoj navodi da je volio svoju djevojku i da nije namjeravao da je ubije.

U izjavi Pistorius ističe da su on i njegova djevojka proveli večer u kući, da su bili u spavaćoj sobi kada je začuo buku.

"Bio je potpuni mrak u sobi. Nisam imao proteze na nogama i osjetio sam se izuzetno ranjivim", navodi se u izjavi i dodaje da je Pistorius vjeruje da je provalnik bio u kupatilu a da je Steenkamp u krevetu.

Tužilac Gerrie Nel rekao je sudu da je u noći, kada se ubistvo desilo, Pistorius, kojem su amputirane obje noge, ustao, stavio proteze, prešao sedam metara i pucao kroz vrata kupatila.

Prema njegovim riječima, Pistorius je pucao četiri puta i tri hica pogodila su Steenkamp. Nel je istakao da je Pistorius potom provalio vrata kupatila i ubijenu je niz stepenice odnio u prostorije u prizemlju kuće.

Advokat odbrane Barry Roux istakao je da tužilaštvo nije dalo "nikakve dokaze za ubistvo sa predumišljajem" i da se slučaj ne može nazvati ni ubistvom.

Sudija je odgodio proces za srijedu ujutro.

Gerrie Nel je rekao da to što je Pistorius svojoj sestri rekao da je Steenkamp ustvari bila provalnik bio dio plana, jer je morao staviti proteze na noge i hodati najmanje sedam metara do kupatila.

"Sve je bilo isplanirano. Zašto bi se provalnik zaključao u kupatilo“?" pitao je Nel.

Samoodbrana

U raspravi da bi Pistoriusa trebalo pustiti uz kauciju, rekao je da paraolimpijac nema drugih optužbi. Pod pratnjom policije, 26-godišnji sprinter se u utorak ujutro pojavio u sudu u Pretoriji. Glava mu je bila prekrivena kapuljačom.

Sudija Desmond Nair pitao je Pistoriusa kako se osjeća. Atleta u sivom odjelu uputio je samo namrgođen pogled. Pistoriusov brat Carl i dugogodišnji trener Ampie Louw, čovjek koji je Pistoriusa nagovorio na bavljenje atletikom, također su bili u sudnici.

Steenkamp je pronađena mrtva u Pretoriji rano ujutro u četvrtak, a prvi izvještaji govore da je Pistorius greškom pomislio da se radi o provalniku. Međutim, policija je pokazala da je u Steenkamp ispucano više od jednog metka, da je Pistorius jedini osumnjičeni te da su komšije i ranije čuli nemire. Rekli su da je pronađen pištolj kalibra devet milimetara te da nije bilo znakova provale.

Od hapšenja, južnoafrički mediji su objavljivali jezive, nepotvrđene detalje ubistva. Ukoliko se ispostave tačnima, vjerovatno će potkopati svaki potencijalni argument u korist samoodbrane, kažu stručnjaci.

Njegov agent je rekao da Pistorius, koji se suočava s mogućom doživotnom kaznom zatvora, "najsnažnije moguće" osporava optužbe za ubistvo.

Ukop Steenkamp

Na saslušanju o kauciji u petak, atleta se rasplakao kada mu je pročitana optužnica, a tužitelji su rekli da vjeruju kako je ubistvo unaprijed planirano. U izjavi njegove porodice, objavljenog za vikend, piše da su "otupjeli" od šoka i tuge. Steenkamp će biti ukopana u gradu Port Elizabeth.

Vjeruje se da Pistoriusovi sponzorski ugovori, uključujući Nike, britanski telekom BT, Oakley i Thierry Mugler, vrijede oko dva miliona dolara godišnje. Nike je u ponedjeljak saopćio da ne planira s Pistoriusom raditi buduće kampanje. Ostali su rekli da će svoje odluke donijeti po okončanju sudskog procesa.

Međutim, Pistorius je otkazao nastupe u Australiji, Brazilu i Velikoj Britaniji dok pokušava dokazati nevinost.

Izvor: Al Jazeera i agencije