Pistorius stremi ka prvom mjestu

Pistorius: Druga je stvar da li sam realan ili ne, ali ja stremim ka prvom mjestu (EPA)

Michael Johnson ne bi dozvolio svome prijatelju Oscaru Pistoriusu da se takmiči sa „zdravim“ atletičarima. No, sada kada je već sve odlučeno, bivši velikan utrka na 400 metara poželio je dvostrukom amputircu da napravi najbolje moguće rezultate.

Za Pistoriusa to znači nastup na najvećem takmičenju: Olimpijskim igrama. Njegov mogući nastup na OI naredne godine u Londonu možda nema maksimalnu podršku vlasnika svjetskog rekorda, ali je Johnson istakao kako se divi Južnoafrikancu kao primjeru sportiste koji je prevazišao tjelesni hendikep i da ga u potpunosti podržava.

Ova dvojica atletičara su postali dobri prijatelji uprkos različitim stavovima o nastupima hendikepiranih takmičara među onima koji su bez hendikepa.

Obojica su se pojavili na sportskoj konferenciji južnoafričkom Cape Townu u srijedu i srdačno pozdravili. Amerikanac je četverostruki osvajač zlatnih medalja na olimpijskim igrama i za njega se smatra kako je najbolji trkač na 400 metara ikada, a u ovoj disciplini još uvijek drži svjetski rekord od 43.18 sekundi iako ga je postavio prije više od 10 godina.

Žestoka debata

Sa druge strane, Pistorius ima dvije proteze i najbolji rezultat od 45.07 i, uprkos tome, prijeti da postane najpoznatiji atletičar koji će nastupiti na Igrama.

Žestoka debata oko njegovog mjesta na takmičenjima sportaša koji nemaju tjelesne nedostatke trajat će do Igara u Londonu narednog jula – vjerovatno i poslije – a 25-godišnjem Južnoafrikancu, koji ima proteze od karbonskih vlakana, treba još jedan rezultat bolji od 45.30 sekundi kako bi se kvalificirao na najveće takmičenje atletičara.

Iako je Johnson uvijek imao stalni stav oko nastupa hendikepiranih atletičara na regularnim takmičenjima, postao je Pistoriusov navijač.

„Mislim, a Oscar i ja smo razgovarali o tome, da ja ne bih donio odluku kojom se dozvoljava paraolimpijskim atletičarima da nastupaju na regularnim takmičenjima jer, kada se koriste proteze, nikada se ne može znati koliko prednosti, i da li je uopće ima, takav takmičar ima“, kazao je Johnson.

„Zbog odluke koja je donesena i pošto poznajem Oscara koga smatram prijateljem, veoma ga podržavam i želim da postigne najbolje rezultate do kojih može doći.“

Pistorius se morao žestoko boriti 2008. godine na najvišem sportskom sudu na svijetu prije no što mu je dozvoljeno da se takmiči sa najboljim atletičarima planete.

U julu je zabilježio svoj najbolji rezultat, koji je unutar olimpijske norme, i u posljednjem trenu izborio plasman na Svjetsko atletsko prvenstvo u južnokorejskom Daeguu, čime je ušao u historiju kao prvi amputirac-atletičar koji je nastupio na takmičenju ovog kalibra.

Postao je jedna od glavnih priča SP-a, i zbog uspjeha i zbog razočarenja, jer je izborio polufinale u disciplini 400 metara, pomogao reprezentaciji Južne Afrike da se plasira u finale utrke štafete 4×400 metara, a potom je izbačen iz tima za finale.

Neki kažu kako je plasmanom u polufinale dokazao da zaslužuje mjesto na ovom takmičenju.

Drugi smatraju kako mu proteze od karbonskih vlakana daju nepoštenu prednost.

Promjena vremena norme

Za Pistoriusa, nikada nije bila riječ o dokazivanju nečega nekome.

„Nezgodno mi je kada ljudi pitaju: ‘Šta pokušavaš dokazati? Koju poruku pokušavaš poslati?’ Nije riječ o slanju poruke, samo radim nešto u čemu uživam“, kazao je.

„Moji ciljevi su samo želja da kada pogledam unazad, na tok karijere, da znam da nisam dozvolio da mi talenat propadne. Ne pokušavam ništa dokazati, samo pokušavam sebi pokazati da mogu biti najbolji što i želim biti.“

Ipak, postoji nešto što Pistorius mora dokazati, a to je bilježenje još jednog vremena unutar norme. Olimpijski komitet Južne Afrike od njega traži taj rezultat kako bi mogao ići u London, pa je dolazeća sezona za njega odlučujuća.

Pistorius nije kompletirao svoj raspored za 2012. godinu, no kaže kako će početkom godine nastupiti na tri mitinga u Južnoj Africi prije Državnog prvenstva.

Također je potvrdio nastupe na Paraolimpijskom Svjetskom kupu u engleskom Manchesteru u maju, te na mitingu IAAF-a u češkoj Ostravi istog mjeseca.

To će vjerovatno biti njegov prvi nastup u nekom regularnom takmičenju na evropskom tlu u sezoni dok ulazi u finalnu ravninu utrke plasmana u London.

Istovremeno, Međunarodna atletska federacija IAAF je ove sedmice promijenila vrijeme norme za plasman na OI u disciplini 400m sa 45.25 na 45.30, čime je dobio i malu, nenadanu, pomoć.

Ali, to i nije prevelika pomoć jer kakogod mora ići ispod bilo koje od ovih granica, no to ga neće spriječiti da pokuša.

„Svako želi biti najbolji na svijetu. Druga je stvar da li sam realan ili ne, ali ja stremim ka prvom mjestu“, kaže Pistorius.

Izvor: Agencije