Pistorius pred sutkinjom: Nisam kriv

Pistorius je dobio nadimak 'Blade Runner' po svojim protetičkim udovima koje nosi jer su mu s 11 mjeseci amputirane noge ispod koljena (AP)

Južnoafrikanac Oscar Pistorius, prvi atletičar s invaliditetom koji je nastupio na Olimpijskim igrama za sportaše koji nisu invalidi, došao je u ponedjeljak na Visoki sud u Pretoriji, gdje mu je počelo suđenje za ubistvo njegove djevojke Reeve Steenkamp u februaru 2013. godine, prenose agencije.

Pistorius, koji je dobio nadimak „Blade Runner“ zbog svojih protetičkih udova koje nosi jer su mu s 11 mjeseci amputirane noge ispod koljena, kazao je „Nisam kriv“ pred sutkinjom Thokozilom Masipa nakon što mu je pročitana optužnica, prenosi AFP.

Sud će do 20. marta nastojati utvrditi je li taj 27-godišnjak, ikona sportskog svijeta i izvor inspiracije za milione osoba s invaliditetom, hladnokrvno ubio svoju djevojku, kako tvrdi tužiteljstvo, ili ju je ubio zabunom, zamijenivši je s provalnikom, kako tvrdi odbrana.

Drama se odigrala bez svjedoka, u noći s 13. na 14. februar 2013. godine, u luksuznoj kući u Pretoriji u kojoj su živjeli, u dobro osiguranom kompleksu okruženom zidovima i čuvarima.

Poznato je jedino da je u tri sata ujutro na Valentinovo Reeva Steenkamp, popularna 29-godišnja manekenka, bila u toaletu. Pistorius je iznenada zgrabio oružje i ispalio u vrata toaleta četiri metka. Mlada žena ubrzo je preminula.

Stotinjak svjedoka

On tvrdi da je bio na balkonu kada je čuo buku u toaletu. Mislio je da je riječ o provalniku koji ulazi kroz prozor i zapucao bez upozorenja, a prije toga nije provjerio je li Steenkamp u krevetu. Tvrdi da je s djevojkom bio u dobrim odnosima.

„Te je večeri vježbala jogu, a ja sam gledao televiziju u krevetu. Nožne proteze sam skinuo. Bili smo jako zaljubljeni i nisam mogao biti sretniji. Znam da je osjećala isto. Dala mi je poklon za Valentinovo, ali je zamolila da ga otvorim tek drugi dan“, rekao je.

Na suđenje će biti izvedeno stotinjak svjedoka.

Komšije tvrde da su prije pucnjave čuli ženske krikove, a prijatelji žrtve kazali su da je par ponekad bio u napetim odnosima.

Bivše Pistoriusove djevojke i ljubavnice svjedočit će, pak, o njegovom karakteru – on je zaljubljenik u oružje i ponekad je sklon nasilnom ponašanju, što se pokazalo tokom medijske istrage.

Izvor: Agencije