Pistorius osuđen na šest godina zatvora

Paraolimpijac tvrdi kako je djevojku zamijenio s provalnikom i da je pucao u samoodbrani (AP)

Vrhovni sud u južnoafričkoj Pretoriji danas je osudio paraolimpijca Oscara Pistoriusa na zatvorsku kaznu od šest godina zbog ubojstva djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine.

Presudom sutkinje Thokozile Masipa okončano je maratonsko suđenje koje je trajalo više od tri i pol godine.

Proteklih dana južnoafrička, ali i svjetska javnost spekulirala je kako Pistoriusu prijeti 15-godišnji zatvor kao minimalna kazna za ubojstvo u Južnoafričkoj Republici. U toj državi nema smrtne kazne.

Tokom iščitavanja presude, sutkinja Masipa je rekla da su u obzir uzeti svi do sada izneseni dokazi, kao i ranije tvrdnje Pistoriusovih psihologa da je njegovo mentalno stanje loše. Osvrnula se i na medijsku pažnju koja je bila usmjerena na cijeli sudski postupak i sportaša kojem je to stvaralo “osjećaj nelagode”.

“I ako je optuženi možda i zamijenio Steenkampovu za provalnika, to ubojstvo ne čini ništa manjim. Ubojstvo je uvijek ozbiljan zločin. Interes društva je da kazneno djelo ubojstva bude ozbiljno kažnjeno”, istakla je sutkinja podsjećajući na činjenicu da je tužiteljska strana cijelo vrijeme tvrdila da je Pistorius “namjerno ubio” Steenkamp.

Sutkinja je istaknula i kako se “ne slaže s konstatacijom da se Pistorius nije pokajao zbog onoga što je učinio”.

Pistorius se neće žaliti

Pistorius je danas na optuženičkoj klupi mirno i zamišljeno sjedio, ne pokazujući naročite emocije kao ranije kada je jecao i plakao tokom brojnih suđenja i svjedočenja.

Prema riječima sutkinje, Pistorius ima pravo žalbe na prvostupanjsku presudu koja mu je izrečena kao i zahtjev za “manjom kaznom”.

Pistoriusov odvjetnik potvrdio je kako se njegov klijent neće žaliti na presudu.

“Poštujemo odluku suda i nećemo se žaliti. Oscar će odslužiti kaznu… Mislim da je ona pravedna s obzirom na okolnosti”, rekao je odvjetnik Andrew Fawcett novinarima po izlasku iz suda.

Po nekim stručnjacima, Pistorius bi mogao zatražiti uvjetno oslobađanje nakon što odsluži tri godine u zatvoru, te bi dakle mogao izaći na slobodu 2019.

Pistorius je odmah nakon presude odveden u zatvor.

Već bio osuđen

Pistorius je 14. veljače 2013. godine, u zajedničkom domu u Pretoriji, ispalio četiri smrtonosna hica u Reevu Steenkamp, koja se nalazila u kupaonici nedaleko od njihove spavaće sobe.

Paraolimpijac je tokom cijelog sudskog postupka tvrdio kako je djevojku “zamijenio s provalnikom i da je pucao u samoobrani”.

Njegova opravdanja sud je u početku prihvatio, stoga je Pistorius krajem 2015. godine pušten iz zatvora u kućni pritvor, godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva djevojke.

Tužitelji su potom zatražili prekvalifikaciju ubojstva iz nehata u klasično ubojstvo, što je sud i izrekao ne precizirajući tada visinu kazne koju će Pistorius izdržavati.

Završno suđenje održano je polovicom lipnja ove godine kada je prvi put svjedočio otac ubijene djevojke, Barry Steenkamp. U potresnom svjedočenju u kojem je govorio o razdoru obitelji nakon ubojstva kćerke, naglasio je kako očekuje da Pistorius bude kažnjen.

Apelirao je na sud da dozvoli objavu fotografija Reeve nakon ubojstva kako bi “svi oni, koji na umu imaju slične misli, odustali od takvih suludih ideja”.

Pistorius je ušao u povijest kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno natjecao s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012. godine. Nekoć je bio južnoafrički “zlatni dečko”, junak koji je nadvladao svoj hendikep i postao međunarodna superzvijezda.

Izvor: Agencije