Pistorius na OI-u u Londonu kao član štafete

Odluka OK-a Južne Afrike ublažila je razočarenje Pistoriusa jer se nije uspio kvalificirati u pojedinačnoj konkurenciji na 400 metara (EPA)

Dvostruki amputirac Oscar Pistorius nastupit će na predstojećim Olimpijskim igrama (OI) u Londonu nakon što je izabran u južnoafrički tim štafete 4×400 metara.

Nakon ove objave, Pistorius je na putu da postane prvi amputirac-atletičar koji će se takmičiti na nekim Olimpijskim igrama.

Olimpijski komitet Južne Afrike u srijedu je objavio kako će u timu štafete biti i “Blade Runner”, kako glasi poznati nadimak južnoafričkog atletičara.

“Pistorius će se takmičiti na svojim prvim OI”, piše u saopćenju komiteta.

Južoafrikanac je svoju reakciju objavio na Twitteru.

“Danas je jedan od najsretnijih dana mog života! Bit ću u Londonu i na Olimpijskim i na Paraolimpijskim igrama!”

Odluka Olimpijskog komiteta Južne Afrike ublažila je razočarenje Pistoriusa jer se nije uspio kvalificirati u pojedinačnoj konkurenciji na 400 metara.

Deformiteti i amputacije

Ovaj 25-godišnju Južnoafrikanac, koji trči na protezama od karbonskih vlakana koje imaju oblik oštrica (eng. blade – oštrica), “zakasnio” je za normom četvrtinu sekunde u posljednjoj kvalifikacionoj utrci na Prvenstvu Afrike prošle sedmice.

Ušao je u atletsku historiju prošle godine, plasiravši se na Svjetsko prvenstvo (SP) i osvojivši srebrenu medalju u disciplini 4×400 metara.

Nekoliko medalja je osvojio na Paraolimpijskim igrama u Pekingu i Atini.

Pistorius je rođen s deformacijama obje noge, koje su mu amputirane ispod koljena prije prvog rođendana.

Tokom školovanja se bavio tenisom, ragbijem i vaterpolom, da bi se atletici, odnosno trčanju, posvetio nakon 2004. godine, dok se oporavljao od povrede koljena.

Izvor: Agencije