Pismo zabrinutosti Hrvatskoj zbog Perkovića

Nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb na proslavu ulaska u Evropsku uniju, ne prestaju reakcije u Hrvatskoj, ali i u Briselu.

Iz Ureda njemačke kancelarke saopćeno je da Merkel neće doputovati u Zagreb zbog ranije dogovorenih obaveza.

Hrvatska opozicija razlog nedolaska vidi u tome što Vlada zakonskim izmjenama želi da vremenski ograniči Evropski nalog za hapšenje, a u tom slučaju Njemačkoj ne bi bio izručen bivši službenik UDBA-e Josip Perković, koji je osumnjičen za ubistvo.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javila je iz Brisela da su članovi EPP-a, najveće parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu, uputili pismo zabrinutosti Hrvatskoj.

Oni su naglasili da je jako zabrinjavajuće to što Hrvatska pokušava osigurati imunitet hrvatskim građanima nekoliko dana prije ulaska u Evropsku uniju, te da to treba zaustaviti.

Pozvali su premijera Hrvatske Zorana Milanovića da sarađuje s njemačkim pravosudnim vlastima.

Milanović: Merkel ne zna za Perkovića

Govoreći o slučaju Perković, Milanović je u  četvrtak rekao da Angela Merkel uopće ne zna za ovaj slučaj.

“Hoćete iskreno? Gospođa Merkel se time uopće ne bavi i ona to uopće ne zna… I svi ti slučajevi o kojima mi razgovaramo u Hrvatskoj iskreno sumnjam da dolaze do Berlina jer nikada o tome nisam razgovarao u svojih petnaestak razgovora sa njom, a nije ni moja prethodnica. Tako da budimo malo realniji kada neke stvari procjenjujemo. Što se tiče onog što vas vjerovatno zanima, ustavne promjene idu, mi ćemo ih predložiti”, rekao je Milanović.

Nedolazak njemačke kancelarke na proslavu u Zagreb nema nikakve veze sa političkim razlozima, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Ona kaže da su to potvrdili i direktni diplomatski kanali.

“Francuska ne šalje nižerangiranog diplomatu, francuska šalje ministra za Europu, kao i Njemačka. Svi koje smo pozvali i svi koji dolaze su vrlo dobrodošli i jako nam je drago da dolaze i veseli nas da dolaze, ali ruku na srce, ovo je naša fešta.  Ovo je proslava hrvatskih građanki i građana i sa tog stanovišta, bit ćemo dobre volje.”

Njemačka je za Perkovićem već raspisala potjernicu i želi da mu sudi za ubistvo ubistvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića iz 1983. godine.

Kada je Evropski nalog za hapšenje uveden 2002, njegov cilj je bio pojednostavniti i skratiti postupke izručenja između država članica EU-a.

Navodi o nevjerodostojnosti

„Oni taj obrazac šalju našim tijelima na hrvatskom, eventualno i na engleskom jeziku u hitnim slučajevima. I naša tijela taj nalog ispunjavaju, tako da  u načelu trebaju postupiti u skladu sa tim nalogom. Što znači, određenu osobu uhititi i poslati u Njemačku”, pojašnjava Zoran Burić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Takva je procedura, a u skladu s njom Hrvatska treba postupati odmah po ulasku u EU, jer je još 2010. godine usvojila odgovarajući zakon o primjeni Evropskog naloga za hapšenje.

Pokušaj da se primjena, samo nekoliko dana uoči ulaska u Uniju, ipak ograniči, za političkog analitičara Ivana Rimca znači da je Vlada nevjerodostojna, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

„Stavljanje izvan zakona Europskog uhidbenog naloga za bilo koga i za bilo koje razdoblje je nešto što je šokiralo europske partnere i što će najvjerojatnije rezultirati vrlo oštrom reakcijom”, kaže Rimac.

Prvog jula Hrvatska definitivno ulazi u EU, ali nakon toga, postoje razni mehanizmi pritisaka – oni očiti i manje očiti.

„Smanjivat će se potencijal suradnje sa drugim zemljama, i naravno onaj tihi diplomatski svijet koji vrlo često donosi određene prednosti, dogovore ili poticaje, će u velikoj mjeri utihnuti dok se ovaj problem ne riješi”, kaže Rimac.

Stav Jadranke Kosor

A ako se ne riješi, Evropska komisija ima i vrlo konkretne mogućnosti.

“Može protiv Hrvatske pokrenuti postupak pred Sudom pravde zbog kršenja naših obaveza, u kojem nas se slučaju može i novčano kazniti”, kaže Burić.

O spornom zakonu Sabor bi trebao glasati u petak, ako ga Vlada ipak u posljednji tren ne povuče.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor u intervjuu za Al Jazeeru podsjetila je kako je njena Vlada 2010. promijenila Ustav i unijela odredbu o Evropskom nalogu za hapšenje.

Donesen je, kaže, i poseban zakon na koji današnja vlast nije imala prigovor.

Slučaj bivšeg agenta UDBA-e Josipa Perkovića, smatra, čini još neugodnijim činjenica da je njegov sin Saša od 90-ih u obavještajnim strukturama Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera