Oglasi

Pisma izvinjenja Lagumdžije u 27 zemalja

Bh. šef diplomatije izvinio se predstavnicima zemalja čiji su državljani bili zatočeni u zgradi institucija BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je u petak da je diplomatskim putem odaslao pisma izvinjenja predstavnicima 27 zemalja čiji su državljani bili zatočeni u zgradi institucija BiH, a pozvani su u želji da postanu potencijalni investitori u BiH, javlja Srna. 

On je nakon vanredne sjednice Predsjedništva SDP-a BiH rekao da ta stranka "nema ništa s političim manipulacijama opravdanog bunta građana i svima koji su željeli da proteste dovedu u vezu s uvodom u stanje iz 1992. godine poručio da od toga nema ništa".

Lagumdžija je rekao i da će u Vijeću ministara BiH biti izvršena analiza o tome kako su radile institucije sistema, te pohvalio sve koji su doprinijeli mirnom ishodu u petak. 

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv članova Parlamenta BiH pod sumnjom da su počinili krivična djela nepoštivanja odluka Ustavnog suda.

Tu je istragu zatražio sam Ustavni sud nakon što je istekao zakonski rok predviđen za provođenje odluke koja se odnosila na jedinstvene matične brojeve.

Sankcije za odgovorne od jučer traže i građani. I oni Tužilaštvu šalju prijave protiv parlamentaraca. Tužilaštvo traži da se poštuje protokol i da građani prijave dostave lično ili poštom.

"Ustavni sud BiH je nama 5.2. dostavio rješenje kojim je konstatovano izvršenje odluke Ustavnog suda od strane parlamentarne skupštine BiH", kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

"Dakle, Tužiteljstvo BiH ima ovaj predmet o kojem vodi istragu i dalje naše radnje ovisit će o tome da li će biti utvđena pojedinačna krivična odgovornost osoba tako da u ovom trenutku ne možemo prejudicirati bilo šta", dodao je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je u petak da podržava pronalaženje rješenja na nivou BiH za problem oko izdavanja jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG), ali nije isključio da to pitanje bude riješeno i "drugim opcijama međunarodne zajednice".

"Najbolje bi bilo da se, sticajem okolnosti koje imamo, ubrza domaći proces, ali moguće su i druge opcije međunarodne zajednice", kazao je Inzko, prenosi Tanjug.

Ispred zgrade Parlamenta BiH ostalo je blizu 150 ljudi, nakon što je većina demonstranata otišla dužinom Obale Kulina Bana.

"Pozivaju građane da im se pridruže. Najavljuju i nove proteste za ponedjeljak u 12 sati. Vidjet će da li će se vratiti. Ostalo je nekih 150 ljudi", izvještava Nadina Maličbegović. 

Nekoliko stotina studenata i grupa građana iz Zenica, koja im se pridružila, prešli su od zgrade institucija BiH pred zgradu OHR-a od koga traže da korištenjem bonskih ovlaštenja, kako ističu, pomogne u razrješavanju ukupne situacije u BiH, javlja izvještač Srne.

Studenti Univerziteta u Sarajevu stajali su oko 40 minuta pred zgradom institucija BiH, gdje im se niko od zvaničnika nije obratio. Potom su prešli pred zgradu OHR-a, a onda se ponovo vratili pred zgradu institucija BiH.

Oni se nisu razišli, uprkos jakoj kiši. Studenti su prethodno istakli da žele da podrže zahtjeve građana da bude riješeno pitanje jedinstvenog matičnog broja, ali i da ukažu na probleme u obrazovanju.

Oni su se, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, okupili danas ispred zgrade Ekonomskog fakulteta u ovom gradu i, noseći transparente, krenuli prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo, gdje su se nakratko zaustavili.

Studentima se obratio kantonalni ministar obrazovanja Damir Marjanović koji ih je podržao, ističući da svi građani imaju pravo da izraze mišljenje.

Skup obezbjeđuje policija Kantona Sarajevo.

Nekoliko stotina demonstranata držalo je od juče pod blokadom zgradu institucija BiH, u kojoj je bilo oko 1.750 ljudi, među kojima je i 350 stranih državljana. Oni su zahtijevali da parlament i Vijeće ministara BiH donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Grupa građana iz grupe koji su bili pokretači protesta u Sarajevu pozvala je sve da prate Facebook, jer će o svim daljim aktivnostima i planovima obavještavati putem ove društvene mreže.

Istovremeno je u Banja Luci završila posebna sjednica Vlade Republike Srpske, posvećena posljednjim događajima ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Kako kaže naša novinarka Ljiljana Smiljanić, predsjednik RS-a Milorad Dodik na sjednici je rekao da se „završila najveća talačka kriza“.

Dodik: Naši policajci su bili u civilu u masi

On je dodao da protesti nisu izraz mišljenja, nego koordinirana aktivnost medija i političkih partija iz Sarajeva.

„Mi smo bili spremni da oslobodimo naše ljude. Naši policajci su bili u civilu u masi. Ali čekali smo koordinisanu akciju i policija RS je sa drugim policijama učestvovala u akciji“, kazao je Dodik te naveo da Sarajevo nije bezbjedno za rad zajedničkih institucija.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je potrebno racionalno i hladne glave procijeniti situaciju, kako se ona dalje ne bi pogoršavala.

Prema riječima naše novinarke, Radojičić je kazao da u naredna tri dana Banja Luka želi da pošalje suprotnu poruku, jer je domaćin međunarodne konferencije o pomirenju.

„Juče su strani državljani držani kao taoci protiv svoje volje. Banja Luka to neće dozvoliti“, naglasio je on, dodavši da će se u utorak održati kolegijum o posebnoj sjednici Narodne skupštine.

„Biće nastavljene konsultacije kako i gdje da se omogući predstavnicima iz RS-a da rade“, rekao je Radojičić. 

Vlada RS-a zatražila je hitnu sjednicu Narodne skupštine o uvjetima rada u državnim institucijama BiH povodom blokade zgrade državnih organa BiH u Sarajevu tokom protesta zbog jedinstvenih matičnih brojeva.

Stotinjak građana Zenice, koji su se okupili ispred zgrade Općine Zenica, odakle su mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju na problem u vezi sa donošenjem zakona o matičnim brojevima, autobusom su krenuli za Sarajevo.

Nakon što su građani stigli pred zgradu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, obratio im se premijer tog kantona Fikret Plevljak te rekao da je Vlada osigurala autobus za Sarajevo.

Organizator protesta Emir Serdarević kazao je kako je cilj jasan, a to je identitet.

"Svako zaslužuje pravo na identitet i na JMB. Nažalost, odziv nije onakav kakav je na Facebooku, ali nas ima dovoljno da pošaljemo jasnu poruku odgovornima", kazao je Serdarević.

Protestno okupljanje zbog jedinstvenih matičnih brojeva (JMBG) počelo je i u Mostaru. Nekoliko stotina Mostaraca okupilo se na Španskom trgu. Protestom žele izraziti solidarnost sa Sarajevom. Poručuju kako se treba zaustaviti teroriziranje građana BiH, potaknuti slučajevima beba bez matičnog broja, izvijestio je novinar Al Jazeere Ivan Pavković.


Okupljanje u Zenici [Al Jazeera/ Loris Zubanović]

'Iznenađen zajedničkim ciljem građana'

Grupa građana iz Banje Luke najavila je preko socijalnih mreža u četvrtak da će doći u Sarajevo u znak podrške protestima.

Međutim, kako javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, Banjalučani su rekli da neće doći u petak u Sarajevo, ali da ne odustaju od tog puta.

Ipak, građani su najavili okupljanje u 17:00 sati ispred Skupštine RS-a u Banjoj Luci kao znak podrške Sarajevu zbog matičnih brojeva. 

Dešavanja u Sarajevu i drugim gradovima BiH dobijaju podršku i iz Beograda. Dvije mlade aktivistice napravile su grupu "Svi smo mi Belmina" i pozvali svoje sugrađane da daju podršku građanima BiH.

Beograđani bi se tako u znak podrške bh. bebama i građanima Bosne i Hercegovine trebali okupiti u nedjelju, 9. juna, u 16:00 sati na Kalemegdanu.

Komentirajući proteste pred zgradom Parlamenta BiH, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen je izjavio da je to jasan zahtjev upućen izabranim zvaničnicima u BiH na svim nivoima vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana.

„Ovo je trenutak da se lideri, političari i državni službenici ponovo obavežu da su prioritetno u službi građana. Najvažnije i prije svega, mora se pronaći trajno rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja, a napori da se to uradi moraju biti ubrzani“, rekao je Sorensen. 

On je dodao da je bio iznenađen zajedničkim ciljem građana iz različitih sfera života i podrškom koja im je pristizala iz ostalih dijelova BiH.

„Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti - da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika", kazao je.

Sporni dio zakona o JMBG-u

Ustavni sud BiH u februaru je proglasio Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH neustavnim, zbog člana Zakona koji je praktično spisak općina u BiH koje su razvrstane u registre u kojima se pohranjuju matični brojevi.

Ustavni sud je još prošle godine bh. parlamentarcima naložio da promijene zakon, jer su u njemu sporni dvojni nazivi nekih općina u entitetu Republika Srpska.

U međuvremenu, od usvajanja ovog zakona 2001. godine, neke od općina su ukinute ili su promijenile ime.

Ono što je Ustavni sud zahtijevao jeste da se član 5. Zakona prilagodi faktičkom stanju, dakle aktuelnim imenima općina koje su kroz ovo vrijeme promijenjene.

Nakon što u odgovarajućem vremenskom roku to nije urađeno, Sud je donio rješenje kojim se ovaj član stavlja van snage.

Bez matičnog broja, novorođenčad neće imati putne isprave, zdravstvene knjižice i ostale dokumente i naknade koje zahtijevaju matični broj, a jedna od njih je i porodiljska naknada.

Obećanje visokog predstavnika u BiH

Blokada je okončana u četiri sata ujutro u četvrtak, nakon dogovora s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o evakuaciji stranih državljana iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Policija je poslije toga napravila kordon, demonstrantima blokirala prilaz stražnjim ulicama i otvorila ih za uposlenike.

Tokom demonstracija privedeno je pet osoba, potvrđeno je agenciji Fena u MUP-u Kantona Sarajevo.

Glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić izjavio je da su ove osobe privedene zbog remećenja javnog reda i mira, te da će više pojedinosti biti poznato kasnije.

Evakuaciji je prethodio dogovor Inzka s demonstrantima, koji su od njega tražili garancije da će poduzeti sve mjere da bude donesen zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Inzko im je kazao da će već naredne sedmice sazvati sjednicu Vijeća za implementaciju mira.

Protesti su pokrenuti zbog slučaja oboljele tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja je hitno trebala izdavanje JMBG-a, odnosno pasoša za odlazak na liječenje.

Vijeće ministara je donijelo privremeno rješenje o izdavanju matičnih brojeva, ali roditelji i građani nisu zadovoljni privremenim rješenjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije