PISA test: Na Balkanu vodeća Hrvatska, najlošije Kosovo

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate PISA testa, testiranja znanja i vještina učenika provedenom 2018. godine, javlja Tanjug.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje su plasirane Slovenija na 21. te Hrvatska na 29. mjestu.

Srbija je zauzela 45. mjesto, dok je Crna Gora zauzela 52, a Bosna i Hercegovina 62. mjesto.

Najlošije u regiji su rangirani Sjeverna Makedonija na 67. i Kosovo na 75. mjestu.

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je prilikom predstavljanja rezultata u Ministarstvu obrazovanja kazala kako su rezultati Hrvatske na PISA testovima loši te je kazala da vjeruje kako će pozitivnih pomaka biti na testiranju 2024. godine jer, kako je rekla, u obrazovanju nema brzih rezultata, prenose hrvatski mediji.

Na pitanje zašto Slovenija postiže dobre rezultate, Divjak je rekla da je Slovenija imala dobre reformske procese koji su se očito održavali.

“Treba od njih učiti. Imamo dobru suradnju s njima na unapređenju matematičke pismenosti”, pojasnila je Divjak, prenosi Jutarnji list.

Vode Kina i Singapur

Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija, a prva dva mjesta na listi zauzimaju Kina i Singapur, prenosi RTS.

PISA testiranje provodi se u cijelom svijetu svake tri godine.

OECD-ovo istraživanje obuhvaća tri ispitna područja – čitalačku, matematičku i prirodoslovnu pismenost.

U posljednjem ispitivanju 2016. godine, azijske zemlje, na čelu sa Singapurom, bile su najbolje.

U početku dočekano s nepovjerenjem nacionalnih donositelja odluka, ovo ispitivanje je postalo nezaobilazan barometar za vlade koje se na njega pozivaju kako bi opravdale svoje izbore kada je riječ o obrazovnim politikama, prenosi Hina.

Kritike i pouke

Unatoč stanovitim kritikama, to golemo ispitivanje (ukupno se testira 600.000 učenika) pruža puno pouka.

PISA testira učenike u dobi od 15 godina, izabrane tako da čine reprezentativne uzorke.

Kao i u svakom ispitivanju, postoje margine pogreške o kojima treba voditi računa, navodi agencija.

Ministar prosvjete u Srbiji Mladen Šaračević smatra kako će se rezultati te države popraviti 2021. godine, ali kako se ozbiljniji pomak očekuje 2024. zbog reformi koje su provedene.

„Sada je zaista stiglo vreme da se još mnogo više uloži u obrazovanje. I ono što sigurno meni kao članu Vlade ili izvršne vlasti sleduje, jeste da se budžeti moraju drastično povećavati, da ne mogu biti vezani samo za postojeće paradigme i da se moraju uvoditi nove cjeline. Mi smo dosta toga već uradili, ali nekako to je još uvijek nedovoljno“, ističe on.

Bosna i Hercegovina je prvi put učestvovala u PISA istraživanju, a ono je pokazalo da je svaki drugi petnaestogodišnjak u toj zemlji funkcionalno nepismen.

Izvor: Al Jazeera i agencije