Pirotski ćilimi brend Srbije

Pirotski ćilim prepoznatljiv je brend s juga Srbije, a Udruga Damsko srce njeguje tradiciju i izrađuje ćilime prema pravilima starim nekoliko stoljeća.

Izrađuju se stoljećima,  uvijek na isti način i sa istim šarama i ornamentima.

Presudno je i od čega se prave. U Pirotu kažu: Isključivo od vune pirotske ovce.

Identičan je i sa lica i naličja, a kažu trajaće 100 godina. 50 sa jedne i 50 sa druge strane.

Ljubavni jadi

Vjeruje se da svaka šara ima svoje značenje. Pa i danas, kada ljudi naručuju izradu ćilima, traže upravo onaj za koji vjeruju da će im pomoći.

“Recimo ova šara ovde ona ima svoje značenje zove se venac sa vraškim kolenom, venac ili venčić i legenda kaže oni koji imaju ovu šaru u svom domu njihov rad će biti vrednovan, biće zapažen i oni će jako brzo napredovarti u svom poslu”, kazala je Slavica Ćirić iz Udruge Damsko srce.

Osim karijere, druga šara, vjeruje se, pomaže u ljubavnim jadima.

“I onda su bake poznavale ovu šaru namenu ove šare naručivale su ćilime i poklanjale devojci ili momku , legenada kaže da u toku od godinu dana devojka se udaje ili momak ženi”, pojasnila je Ćirić.

Ali, oni koji ih i danas izrađuju, nisu sigurni u magične moći ćilima.

“Pa ako svi kažu da ima tih moći onda verujem mada ja kući nemam ćilim iako sam ćilimarka tako da ne mogu da kažem ali sigurno ima nešto”, rekla je ćilimarka Suzana Stanišić

Sa magijom ili bez nje, za izradu pirotskih ćilima potrebno je i mnogo znanja i vremena. 

“Izrada pirotskog ćilima uopšte nije laka. Da bi se završio kvadrat ovog ćilima, potrebno je više od mesec dana”, izvijestio je reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Cijena kvadrata

A da bi se savladalo tkanje na tradicionalan način, potrebno je i više godina.

“Već sedam godina sam u ovom zanatu , tkanju, naučila sam, i sad već je lakše kada znamo šare već sve ide lakše, jedino je kod tkanja položaj tela, kičme malo teži ali to se savladava pravimo pauze česte”, zaključila je ćilimarka Danijela Jovanović.

Oni koji žele da kupe pirotski ćilim, moraće da za originalne  izdvoje 400 eura za kvadratni metar.

Moguće je naručiti i manje i jeftinije, ali cijena kvadrata ostaje ista.

Izvor: Al Jazeera