Pirelli pravi pametne gume

Italijanski Pirelli sinonim je za dobre i kvalitetne gume. No, šta kad bi vas vaše gume mogle upozoriti na uslove na cesti, od mokrog asfalta, lokvi, do vlastite izlizanosti?

Pirelli namjerava napraviti najsigurnije točkove na svijetu, takozvane cyber gume.

Naizgled običan automobilski točak, no on to ipak nije. Daleko od očiju javnosti, u Pirellijevom centru u Milanu, rađa se novo gumeno čudo.

Godine 1970. Pirelli je izumio niskoprofilne gume, a danas, pomoću novih tehnologija, stvara pametne gume, koje će postati novi sinonim za sigurnost, a ne samo obični mišić automobila.

Glavni tehnički direktor Pirellija Maurizio Boiocchi je kazao: “Prije nekoliko godina došli smo na ideju da u gumu stavimo i elektroniku. Tako da i ona može komunicirati s ostalim elektronskim napravama unutar automobila”.

Nazvali su je cyber guma. Mikročip koji se nalazi unutar gume u realnom vremenu centralnom operativnom sistemu automobila direktno šalje informacije o erozijama, temperaturi, trenju i prijanjanju gume za asfalt.

“Cyber guma može se opisati kao evolucija vrste. Do danas guma je bila samo mišić automobila. S elektronikom, gumama smo dali sposobnost komunikacije i analize”, ocijenio je Pirellijev šef Projekta cyber guma Marco Sabatini.

Centralni sistem

ABS kočnice i kontrola vučnog pogona minimiziraju proklizavanje i pomažu vozaču u kriznim situacijama.

No, Cyber guma preplavljuje centralni sistem automobila svim potrebnim podacima, kako bi se u potpunosti izbjegla takva situacija.

Na mokroj cesti upozorava na lokve i poplave, a u slučaju pohabanosti i pocijepanosti guma preporučuje njihovu zamjenu.

Kako bi stvorili ovo čudo, Pirellijevi inženjeri morali su izumiti senzore koji podnose vrlo visoke temperature, vibracije i centrifugalnu silu te sistem koji će prikupljati, analizirati i prenositi podatke koje će auto moći razumjeti.

Prvi testovi cyber guma već se izvode na kamionima u Brazilu, a mogle bi se naći i na BMW-u i Lamborghiniju.

Boiocchi je dodao: “Jasno je da je ovo samo početak. Mi radimo na modelima auta koji će biti predstavljeni tek 2016. ili 2017. godine. Počet ćemo s vrhunskim vozilima koji koriste napredne tehnologije, ali ovaj sistem je toliko koristan da ćemo ga s vremenom moći realizirati i u jeftinije automobile, koji se prodaju u mnogo većim količinama”.

Cyber guma jedan je od najvažnijih Pirellijevih projekata, u koji je samo u ovoj godini investirano 170 miliona eura za istraživanje i razvoj.

Izvor: Al Jazeera