Piranski zaljev: Slovenija počinje primjenu arbitražne presude

Slovenija je u petak Hrvatskoj uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani, pri čemu u jednoj poziva Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitražne presude, a druga je odgovor na hrvatsku notu od četvrtka.

Prvom diplomatskom notom Hrvatska je ponovo pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila “prosvjed protiv kršenja granične crte na moru”.

U noti se upozorava da su slovenska tijela od objave arbitražne presude o granici krajem lipnja do sada zabilježila više od tisuću uplovljavanja hrvatskih brodova do sredine Piranskog zaljeva, što Slovenija tretira kao kršenje međunarodnog prava i arbitražnog rješenja, te hrvatsku stranu poziva da “se kao i Slovenija dosljedno suzdržava od incidenata”.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je diplomatskom notom u četvrtak pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog o rješavanjU pitanja granice.

Mediji: Ribarima umjesto opomena novčane kazne 

Slovenski mediji najavljuju da će od subote, nakon što su tzv. implementacijski zakoni prethodnih tjedana potvrđeni u slovenskom parlamentu i nakon što je istekao rok za primjenu arbitražne presude, primijeniti strožu politiku sankcioniranja hrvatskih ribara koji se u zaljevu prilikom ribolova i dalje budu držali crte sredine kao granice na moru.

Ribari više neće biti samo opominjani, pišu mediji, već će im se izricati novčane kazne.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak kako ne očekuje nikakve poteze koji bi narušili postojeći režim na hrvatsko-slovenskoj granici te poručio da će policija reagirati na svaku povredu granične crte i obavljati svoju ulogu, a to je “zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru”.

“Policija to radi svaki dan, radila je jučer, danas i radit će i sutra”, kazao je Božinović novinarima.

“Mi se nadamo da neće biti nikakvih poteza koji bi narušili postojeći režim na granici između Slovenije i Hrvatske. Vidjeli ste da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer podnijelo prosvjednu notu. Mi se kao MUP orijentiramo i fokusirani smo na svoju zakonski određenu zadaću, a to je zaštita interesa, suvereniteta i hrvatskih ribara. Za to smo spremni i to ćemo raditi dokle god bude potrebno”, kazao je.

Dodao je i da će na bilo koju povredu granične crte policija izdati upozorenje nakon čega će se svatko tko eventualno uđe na hrvatski teritorij udaljiti.

Istekao rok

“Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao. Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH. Uvjeren sam da policija zna što joj je posao te da neće biti incidenata”, rekao je Božinović. Dodao je i da nije bilo potrebe za pojačanjem snaga, jer “uvijek imamo dovoljno snaga pa i sada”.

Slovenski eurozastupnici Alojz Peterle i Ivo Vajgl izjavili su kako smatraju da Slovenija uz pomoć Europske unije treba što prije razriješiti spor s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude na kojoj inzistira vlada Mire Cerara, ali ističu da Slovenija u svojoj poziciji glede arbitraže treba sačuvati političko jedinstvo.

“Pitanje implementacije trebalo bi riješiti što prije”, kazao je u petak za RTV Slovenija Peterle, nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova, dodavši da se boji kako bi se to pitanje inače moglo produžiti i postati dio predizborne kampanje jer su u Sloveniji kroz manje od pola godine parlamentarni izbori.

“To ne bi bilo dobro”, kazao je Peterle.

Nakon isteka šestmjesečnog roka za primjenu odluke Arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje, a čiju je jednostranu provedbu najavila Ljubljana, u petak blizu 7 sati ujutro dogodio se prvi susret hrvatskih ribara i slovenske policije u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu.

Po riječima savudrijskog ribara Danila Latina, susret je prošao je uobičajeno – uz slovensko upozorenje i intervenciju istarske policije, iz koje kažu da je jedno slovensko plovilo povrijedilo crtu razgraničenja.

Hrvatska policija između slovenske policije i ribara

“Stanje u Savudrijskoj vali trenutno je mirno, nisu evidentirani nikakvi izgredi osim jutrošnje povrede crte razgraničenja od strane jednog slovenskog plovila”, izjavila je Hini glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Danilo Latin rekao je, pak, kako su i svi dosadašnji susreti hrvatskih ribara sa slovenskom policijom izgledali poput današnjeg.

“Oko 6 sati ujutro isplovila su dva ribarska broda u pratnji hrvatske policije, a ubrzo im je u spornom dijelu Savudrijske vale prišao brod slovenske pomorske policije te ih upozorio da se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama”, kazao je.

Potom je, dodaje Latin, između njih stao brod hrvatske policije, nakon čega su Slovenci otišli, a ribari su se nakon obavljenog posla nesmetano vratili u luku.

Potvrdio je kako su ribari u četvrtak imali radni sastanak s policijom u Umagu na kojem im je, kako je naveo, rečeno da mogu i dalje ribariti do polovice Savudrijske vale, a da će ih patrolni brodovi hrvatske policije i dalje pratiti.

“Vjerujem da neće doći do nikakvih ekscesa te da će političari konačno iskazati mudrost i brinuti o narodu, a ne o svojim foteljama”, poručio je Latin.

No, nikakvih senzacionalnih novosti nije bilo već, kako su rekli savudrijski ribari, kao što to čine svakog dana i danas su otišli ribariti te se nakon odrađenog posla vratili kući.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je ljetos da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca, te se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije