‘Piramida istine’ u Washingtonu

Nakon premijera u BiH i u Njemačkoj, i američka publika vidjela ovaj neobični film koji je dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada (Al Jazeera)

Piše: Ivica Puljić

U kultnoj kino dvorani na E Street-u u glavnom američkom gradu prikazan je bosanski dokumentarni film Piramida Istine, autora Saida Sefe.

Tako je, nakon premijera u BiH i u Njemačkoj, i američka publika vidjela ovaj neobični film, koji je dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada, između ostalih i festivala dokumentarnog filma u San Diegu i Las Vegasu.

Riječ arheologa

Film koji rasvjetljava kontroverznu tematiku bosanskih piramida nameće pitanje je li moguće da se u Srednjoj Bosni nalazi najstarija civilizacija na svijetu?

Riječ je o butmirskoj kulturi, koja je u prahistoriji, po riječima njemačkog arheologa Jochannesa Muellera, zajedno s kulturama iz jadransko-dunavskih zemalja, činila glavnog pokretača za razvitak srednje i zapadne Europe.

Središte te civilizacije nalazilo se upravo u visočkoj dolini, kaže u filmu dr. Mueller opisujući ga kao centar političke i ekonomske moći neolita i bakrenog doba.

Činjenica da su egipatski arheolozi i geolozi, a prije svih dr. Mostafa el-Abbadi te dr. Nabil Swelim, dali veliku potporu teoriji o postojanju bosanskih piramida, unatoč velikom otporu velikog dijela javnosti, iznenadila je posjetitelje u kino dvorani.

Povezanost butmirske civilizacije s eventualnim nastankom piramida, kao i mali keramički model piramide pronađen od njemačkih arheologa u jednom od naselja butmirske kulture, udaljenom ne više od jednog kilometra od brda Visočica na kojem su pronađene navodne bosanske piramide, bili su u središtu pozornosti prikazivanja filma.

Sefin film Piramida istine, ukazujući na postojanje neolitske kulture u Srednoj Bosni, naprosto upozorava građane te zemlje da u svom dvorištu imaju nešto vrijedno svjetskog respekta.

To su prije svih prepoznali ne bh. stručnjaci, nego njemački arheolozi koji su znanstveno dokazali postojanje stare civilizacije u tom kraju.

Ni njemački arheolozi niti njihovo istraživanje nije ni u kakvoj vezi s onim što svijetu predstavlja dr. Semir Osmanagić, ”otac bosanskih piramida”, čije tvrdnje podižu obrve, ali i zagolicaju maštu gledatelja ovog filma.

Inače, za američku je publiku činjenica da taj bosanski Indiana Jones živi u Houstonu, u saveznoj državi Teksas, doprinijela da film bude još zanimljiviji publici u Washingtonu.

Bez nametanja zaključaka

Autor Said Sefo ne nameće nikakve zaključke u svom filmu, nego postavlja pitanja i stavlja nas u dilemu, jer nikako se ne možemo odlučiti kome da vjerujemo kada su bosanske piramide u pitanju: onim stručnjacima koji ih negiraju ili onima koji kažu “ima tu nešto”.

Sefo je nakon filma skoro sat vremena odgovarao na pitanja gledatelja, a izdvajamo riječi Chucka Whrighta, književnika i negdašnjeg kapelana američkog Kongresa: “Hvala gospodinu Sefi što nas je uvjerio da u Bosni još postoji nada, što nam je otkrio da su se na tim prostorima nalazile stare civilizacije, što je saznanje koje može tamošnjim ljudima dati snagu da izgrade budućnost bolju od sadašnjosti, jer to svaki čovjek zaslužuje”.

Izvor: Al Jazeera