Piloti mjesecima upozoravali na nedostatke Boeinga 737 MAX

Ethiopian Airlines, Zrakoplov, Avion, Nesreća, Boeing
Boeing 737 MAX je prizemljen nakon što su pala dva aviona u Indoneziji i Etiopiji (EPA)

Piloti zrakoplovne kompanije American Airlines su mjesecima prije avionske nesreće u Etiopiji upozorili kompaniju Boeing, odnosno prenijeli potencijalnu sigurnosnu zabrinutost zbog modela aviona 737 MAX. 

Prema audio snimkama do kojih su došli americki CBS i New York Times, piloti American Airlinesa su se, mjesec dana nakon zrakoplovne nesreće Beoinga 737 MAX u Indoneziji, koja se dogodila u listopadu prošle godine, sastali s menadžerima Boeinga te im prenijeli svoju zabrinutost u vezi sa sustavom MCAS, koji se odnosi na automatsko upravljanje zrakoplovom, odnosno na sprječavanje gubitka uzgona.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a na audio snimci se čuje kako drugi čovjek Boeinga Mike Sinnett govori da “još uvijek nitko nije potvrdio da je ta funkcija [MCAS] uzrok nesreće”, prenosi Anadolija. 

Boeing se nije oglasio

Sinnet, također, ističe kako je ovakva nesreća nešto najstrašnije što se može dogoditi, odnosno kako je jedino gore od toga da se dogodi jedna druga nesreća.

Predsjednik Odbora za sigurnost Udruženja ujedinjenih pilota – APA Mike Michaelis je tijekom sastanka rekao kako ni piloti niti bilo tko drugi nije znao da takav sustav postoji u zrakoplovu.

Boeing se nije oglasio o sastanku održanom u studenom prošle godine.

Boeing 737 MAX 8 kompanije Ethiopian Airlinesa srušio se 10. ožujka u Addis Ababi svega šest minuta nakon polijetanja, a poginulo je svih 157 putnika i članova posade.

Isti tip zrakoplova se, također nedugo nakon polijetanja, srušio i u indonezijskoj Jakarti 29. listipada prošle godine.

Avioni prizemljeni širom svijeta

U zrakoplovu kompanije Lion Air poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Nakon dvije kobne nesreće u svega pet mjeseci vlasti Turske, Kine, Etiopije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Australije i drugih zemalja su zabranile uporabu zrakoplova Boeing 737 Max 8 i zatvorile nacionalne zračne prostore za prelete tih letjelica.

Boeing je početkom travnja priopćio da je greška u sustavu MCAS uzrokovala pad zrakoplova 737 MAX i ispričao se zbog ljudskih žrtava.

Izvor: Agencije