Picula postao stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa SAD-om

Tonino Picula
Picula će u ime Evropskog parlamenta pokrivati sve teme koje se tiču odnosa EU-a i SAD-a (Ustupljeno Al Jazeeri)

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za stalnog izvjestitelja Evropskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Evropskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, te će u tim odnosima predstavljati i Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta i svoju parlamentarnu grupaciju Socijalista i demokrata, prenosi Hina. 

Među prioritetnim temama kojima će se zastupnik Picula baviti bit će i jednakost građana svih članica Evropske unije u odnosima s SAD-om, što se u hrvatskom slučaju odnosi posebno na pitanje ukidanja viza za putovanje u SAD, kao i ukidanje dvostrukog oporezivanja, dvije teme na kojima će se posebno angažirati, saopćeno je iz njegovog ureda.

Veliko povjerenje

“Kolegice i kolege u EP-u ukazale su mi veliko povjerenje ovim imenovanjem, jer odnosi sa SAD-om su jedna od najvažnijih europskih tema ovog mandata. Gledajući konkretni trenutak, val opravdanih prosvjeda protiv rasističkog nasilja koji su od prošlog tjedna preplavili SAD, brutalnost policije prema prosvjednicima i medijima koji svjedoče o ugrožavanju demokratskih standarda u toj zemlji dokazuju kako je odnosima s tom zemljom potrebno pristupiti s dužnom pažnjom, posebno kad EU i sama vodi borbu s antidemokratskim snagama u nekim od svojih članica”, komentirao je Picula.

Piculine će obaveze na ovoj dužnosti uključivati i izradu svih izvještaja u vezi sa SAD-om, koje Odbor za vanjske poslove EP-a odluči realizirati u ovom mandatu. 

Izvor: Agencije