Picassova slika prodata za 67,5 miliona dolara

Na aukciji u New Yorku ponuđena su 122 djela poznatih umjetnika (EPA)

Slika Pabla Picassa iz plavog perioda “La Gommeuse” prodata je za 67,5 miliona dolara na aukciji u New Yorku, saopćeno je iz aukcijske kuće Sotheby's.

U četvrtak navečer su na aukciji ponuđena 122 djela poznatih umjetnika, među kojima su i djela Vincenta van Gogha, prenijele su agencije.

Jesenja aukcija u Sotheby'su počela je prodajom umjetničkih djela koje je posjedovao kolekcionar Alfred Taubman.

Ukupna vrijednost njegove kolekcije, prema procjenama Sotheby'sa, iznosi 500 miliona dolara.

Van Goghova slika “Pejzaž pod olujnim nebom” prodata je za 54 miliona dolara, a slika Kazimira Maljeviča “Mistični suprematizam” prodata je za 33,9 miliona dolara.

Rekordna ‘Les femmes d'Alger’

Nedavno je jedna Picassova slika postigla rekord kao najskuplje ikad prodano umjetničko djelo, postigavši cijenu od 179,4 miliona dolara na aukciji u Christie'su u New Yorku.

Aukcijska kuća procijenila je da će se kubističko ulje španskog slikara Pabla Picassa “Les femmes d'Alger (Verzija O)” prodati za blizu 140 miliona dolara, ali je nekoliko ponuđača, natječući se putem telefona, dovelo pobjedničku ponudu do 160 miliona dolara.

Taj iznos, uz proviziju Christie'sa, od nešto više od 12 posto, čini konačnu cijenu od 179.365.000 dolara.

Prethodno je najskuplje djelo prodano na aukciji bio triptih Francisa Bacona “Tri studije Luciana Freudea”, koje je postiglo cijenu od 142,4 miliona dolara u Christie'su u novembru 2013. godine.

Izvor: Agencije