PIC: Zaoštrava se kriza u BiH

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) zaključio je u četvrtak kako se kriza u toj zemlji zaoštrava te je još jednom pozvao bosanskohercegovačke političare da prekinu s uzajamnim optuživanjima i blokadama i napokon počnu provoditi reforme nužne za približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u.

Nakon sjednice upravnog odbora PIC-a, koja je održana u Sarajevu na nivou političkih direktora ministarstava vanjskih poslova država-članica, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko novinarima je kazao kako nije nikakva tajna da su svi zabrinuti stanjem u BiH.

Bez podrške Rusije

“Poruka PIC-a jednostavna je: politički čelnici i institucije moraju početi djelovati zajedno u korist građana BiH”, kazao je Inzko prenoseći stavove nautjecajnijih zapadnih zemalja te Turske kao predstavnice Organizacije za islamsku saradnju (OIC).

Iako članica PIC-a, Rusija nije podržala zaključke usvojene u četvrtak, no razloge za to Inzko nije želio pojasniti, javlja Hina. 

Analizirajući stanje u BiH Upravni odbor je zaključio kako je najveći problem neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u slučaju Sejdić-Finci, što je zapreka na putu prema EU, ali i nerješavanje problema raspodjele državne imovine što koči pridruživanje NATO-u. 

Upravni odbor je izrazio žaljenje zbog krajnjeg neuspjeha političkih stranaka da u protekle dvije i po godine ispune obavezu provedbe odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izbornim sistemom za Mostar, što predstavlja obavezu koja proističe iz Daytona.

Odbor je prepoznao da je primarni razlog za ovaj propust nefleksibilnost stranaka SDA i HDZ BiH, koje nisu ispunile obećanje koje su dale Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira da će tražiti izlaz zasnovan na kompromisu kojim ni jedna stranka neće ispuniti sve svoje ciljeve, javlja Fena.

Upozoreno je i kako u BiH postaje uobičajeno da se ne poštuju i ne provode odluke njenog ustavnog suda, što ozbiljno dovodi u pitanje vladavinu prava u toj zemlji.

Istodobno se pojavila opasnost, kazao je Inzko, da se građanima BiH ponovno uvedu vize jer parlament nije uspio rješiti pitanje izdavanja jedinstvenog matičnog broja zbog čega je Republika Srpska odlučila samostalno rješavati to pitanje iako je ono u državnoj nadležnosti.

Sve veći izazovi

“Izazovi se ne smanjuju, oni su sve veći”, upozorio je Inzko.

Na pitaje je li međunarodna zajednica spremna intervenirati, Inzko je oprezno kazao kako se o tome sada “razmišlja više nego ranije”. Naznačio je kako se o tome dugo nije uopće razgovaralo, no sadašnja kriza uvjetovala je da se o tome ponovo razmišlja.

U rukama visokog predstavnika i dalje su tzv. bonnske ovlasti koje mu daju mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika u BiH.

Izvor: Agencije